Nieuws/Buitenland

Miljardair wil eiland voor vluchtelingen kopen

Door Van onze correspondent

CAÏRO - Een schatrijke Egyptenaar wil een Grieks of Italiaans eiland kopen waar alle vluchtelingen die nu Europa trekken, onderdak kunnen krijgen. Het uiteindelijke doel van miljardair Naguib Sawiris is dat er zo een onafhankelijke staat verrijst, waar Syriërs, Afghanen en andere vluchtelingen kunnen werken, studeren en leven.

,,Geen enkel verstandig persoon die het nieuws ziet, komt nu niet in actie”, aldus Sawiris in een interview voor de Egyptische televisie.

Het gaat om een serieus voorstel, zo benadrukt de zakentycoon. ,,Er zijn tientallen verlaten eilanden die honderdduizenden vluchtelingen kunnen herbergen.” Hij wil gedetailleerde plannen voorleggen aan de premiers van Griekenland en Italië. ,,Het is een oplossing waarbij de vluchtelingen zonder vernedering worden behandeld, en niet als vee.”

Sawiris kan het zich veroorloven om een eiland te kopen. Zijn vermogen, vergaard in telecommunicatie, wordt geschat op 2,8 miljard dollar. Daarmee moet hij slechts tien mensen voor zich dulden op het Afrikaanse continent. Sawiris schat dat een eiland voor de kust van Griekenland of Italië tussen de 10 tot 100 miljoen dollar zal kosten. ,,De grootste investering betreft de infrastructuur.”