Nieuws/Binnenland

Gesprek van de Dag: dinsdag 31 januari

Gestrande Iraniërs terug naar Teheran

AFP/De Telegraaf/Facebook/ANP

Amsterdam - De zes Iraniërs die zaterdag op Schiphol strandden, zaten al in de lucht toen het inreisverbod dat Trump instelde voor inwoners van zeven islamitische landen van kracht werd. De zes vliegen dinsdag in de loop van de middag terug naar Teheran. Verder: Een lid van No Surrender zou een functie hebben gekregen bij de Peshmerga. En: Met ’tinder voor orang-oetans’ kunnen vrouwtjes orang-oetans in Apenheul zelf een potentiële partner kiezen. Lees hier het belangrijkste nieuws van vandaag in het Gesprek van de dag.

AFP/De Telegraaf/Facebook/ANP

Wat heb je vannacht gemist?

Alexandre Bissonnette

Alexandre Bissonnette

 • De Frans-Canadese student Alexandre Bissonnette is de enige verdachte van de dodelijke schietpartij in een moskee in Quebec. De student is maandag aangeklaagd voor moord met voorbedachte rade op zes mensen en voor vijf pogingen tot moord. Lees meer.
 • Australische burgers met een dubbele nationaliteit worden niet getroffen door het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om mensen uit een aantal overwegend islamitische landen voorlopig niet toe te laten tot de VS. Lees meer.
 • Peter van der Vorst is door Geert Wilders geblokkeerd op Twitter, omdat de presentator het niet kon laten een cynische opmerking te maken over het taalgebruik van de PVV-leider. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

De Telegraaf

 • Zes Iraniërs die sinds zaterdag op Schiphol verblijven, vliegen dinsdag in de loop van de middag op kosten van KLM terug naar Teheran. De zes waren op weg naar de Verenigde Staten, maar strandden op Schiphol toen het inreisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump instelde voor inwoners uit zeven islamitische landen van kracht werd. Lees meer.
 • De Amerikaanse president Donald Trump heeft waarnemend minister Sally Yates (Justitie) ontslagen. Dat gebeurde maandag nadat de bewindsvrouw haar departement opdracht had gegeven het inreisverbod van de president niet voor de rechter te verdedigen. Lees meer.
 • De Amerikaanse regering heeft maandag de aanhouding verdedigd van een vijfjarig jongetje op Dulles Airport in Washington. Het kind werd zaterdag geboeid en urenlang vastgehouden. Het jongetje heeft een Iraanse moeder en werd vastgezet op basis van het inreisverbod. Lees meer.
 • Een lid van de motorclub No Surrender zou een leidinggevende functie hebben gekregen bij de Peshmerga, de Koerdische troepen die tegen IS vechten in Irak. Het gaat om een lid van de chapter in Emmen, van clubbaas Henk Kuipers. Koerden in Nederland bevestigen zijn aanwezigheid. Lees meer.

Wat kunt u vandaag volgen?

Dijkstra

 • ASR heeft een woekerpoliszaak verloren bij de geschillencommissie van het financiële klachteninstituut Kifid. De verzekeraar moet hierdoor mogelijk rond de 7000 euro aan te veel in rekening gebrachte kosten terugbetalen aan een klant met een zogeheten Falcon Levensplan. ASR laat weten in beroep te gaan. Lees meer.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

ANP

 • Dierenpark Apenheul onderzoekt of orang-oetanvrouwen door op een touchscreen foto’s te bekijken al een voorkeur kunnen aangeven voor potentiële partners, voordat die op het vliegtuig naar Nederland worden gezet. Apenheul noemt het onderzoek ’Tinder voor orang-oetans’. Lees meer.
 • Het draaiboek is klaar, de twintigste sterfdag van prinses Diana wordt groots herdacht bij Kensington Palace, het paleis waar Diana tot aan haar dood op 31 augustus 1997 woonde. Er komt een herdenkingstuin en een expositie van haar kleding. En haar zonen prins William en prins Harry hebben bekendgemaakt dat er een standbeeld komt voor Diana. Lees meer.
 • De doodsoorzaak van de zes tieners in het Duitse Arnstein is nog een groot raadsel. De sectie op de zes lichamen kan nog enkele dagen duren. De politie sluit in ieder geval een geweldsmisdrijf uit. Lees meer.

Wat raden wij verder aan?

Een groep aanhangers van AZ gaat een groep Feyenoorders te lijf.

Een groep aanhangers van AZ gaat een groep Feyenoorders te lijf.

Videostill

 • De politie maakt zich grote zorgen over georganiseerde veldslagen tussen voetbalhooligans. Die gaan elkaar steeds vaker te lijf op afgelegen plekken, zoals weilanden en bosgebieden. Wekelijks, bevestigen hooligans zelf. Lees meer of lees het hele verhaal (premium). Welke clubs doen mee aan de krankzinnige trend?
 • Nog maar een week in het zadel, zorgt de Amerikaanse president Trump dagelijks voor rumoer. En voor verdriet bij gewone burgers overal ter wereld. Vandaag vliegen ze terug, maar hoe verging het het Iraanse echtpaar Eshaghi dat dagenlang vast zat achter de douane op Schiphol, dankzij de plotse immigratiestop uit zeven moslimlanden? Lees meer (premium).
 • Op een steenworp afstand van het Italiaanse ramphotel in Farindola wonen Jan en Willeke Luinge van Lienden noodgedwongen in een blokhutje. De vernietigende aardbeving en de hevige sneeuwval van vorige week vernielden ook hun huis. „We durven nooit meer in een stenen huis te wonen.” Lees meer (premium).