Nieuws

Documentairereeks Dagboek van onze helden van start

’Paar keer beschoten’

Door Silvan Schoonhoven

Nederland leverde aan Somalië een piepkleine militaire missie, gericht op het opleiden van soldaten.
1 / 2

Nederland leverde aan Somalië een piepkleine militaire missie, gericht op het opleiden van soldaten.

Utrecht - Hitte, inslaande raketten en ongedisciplineerde leerlingen. Militair trainer Adam had het op de Somalische basis in Mogadishu niet makkelijk. Hij is een van de vier hoofdpersonen uit de documentairereeks Dagboek van onze helden, vanaf vandaag te zien op Telegraaf.nl.

Nederland leverde aan Somalië een piepkleine militaire missie, gericht op het opleiden van soldaten.
1 / 2

Nederland leverde aan Somalië een piepkleine militaire missie, gericht op het opleiden van soldaten.

Adam had zestig jonge Somalische soldaten op zijn lijst staan om te trainen. Slechts de helft daarvan kwam ’s ochtends opdagen op appel. „En daarvan komt de helft steevast te laat. Vaak zeggen ze dat ze ziek zijn. Via een Somalische trainer die Engels sprak, kon ik de boodschap wel overbrengen. Dat hielp. Het eerste kwartier dan.”

De Nederlandse bijdrage aan de militaire trainingsmissie in Somalië is piepklein in vergelijking met grotere en bekendere uitzendingen als Mali en voorheen Kunduz en Uruzgan. Slechts een handvol Nederlanders werkt op de basis in de gehavende hoofdstad Mogadishu. Ze proberen het mislukte land weer op poten te zetten. De Europese handel heeft er baat bij als Somalië niet langer een piratennest is. Maar voor een veilig land is een goed functionerend leger onmisbaar. Het kost geduld om dat vanaf de grond op te bouwen. Veel geduld.

Terwijl hij elke dag weer zijn best deed om de soldaten vaardigheden en regelmaat bij te brengen, moest Adam zijn werk ook nog op video vastleggen. De vier militairen uit Dagboek van onze helden kregen een camera mee om de kijkers te laten meebeleven wat defensie doet: F-16-piloot Niki die jonge piloten traint, Apache-vlieger Rhino die luchtsteun geeft in Mali en commando Paul die geheime missies uitvoert in de Afrikaanse woestijn.

Somalië mag dan als missiegebied minder in de belangstelling staan dan Mali, het risico is er niet minder om, vergelijkbaar zelfs met Afghanistan. Adam: „Een paar keer zijn we op het kamp beschoten met raketten en mortieren. Een keer zat ik met de Duitsers een film te kijken, toen we een doffe klap hoorden. We deden het geluid uit en toen kwam de volgende dreun, veel dichterbij. Het grind sloeg op het dak.”

Een heikele klus was het, om het chaotische stelletje om te smeden tot een ordelijk peloton. Toch had Adam niet het gevoel dat zijn werk zinloos was. En hij realiseerde zich dat veel van de rekruten vreselijke dingen hebben meegemaakt in het door burgeroorlog verscheurde Somalië. „De eerste maanden durfde ik er niet zo naar te vragen. Na een tijd zag ik het. Een van de jongens klaagde over pijn en toen hij zijn shirt omhoog deed zag ik dat zijn buik vol littekens zat van granaatscherven. Er waren jongens met kogelgaten, sommigen misten vingers. Ik stelde een vraag aan iemand die geen antwoord gaf. Bleek dat hij alleen kwam om te luisteren, want hij was in zijn kaak en door zijn stembanden geschoten.”

Dagboek van onze helden, vanaf vandaag 19.00 uur op Telegraaf.nl