Nieuws

Recept van de dag

Snelle appeltaart

Door Felix Wilbrink

Misschien is het vandaag alweer anders maar toen ik gisteren naar buiten keek: wind, woei en waai, met regen en nog fris ook. Ik kroop meteen weer terug onder de dekens, zwaar verkouden, wat moet ik met zo’n dag? Maar dan denk ik vijf minuten later aan jullie; ze moeten toch een lekker recept krijgen.

Eergisteren liep ik Wijk bij Duurstede in en heel het stadje geurde naar gebakken gevilde speculaas, of was het appeltaart? De mensen op straat hadden het er allemaal over en iedereen was vrolijk.

Appeltaart, opeens kan je daar trek in hebben. En het is natuurlijk volop appeltijd.

Gewoon lekker taart bakken. Zet de oven maar vast op 180°C. Taartvorm van 20 cm doorsnee bekleden met beboterd bakpapier.

Meng boter, donkere bruine suiker, eieren, bakmeel, stroop, koekkruiden en bakpoeder in een kom tot een deeg. Schep er dan de geraspte appels door samen met de krenten en de rozijnen. Het zou helemaal geweldig zijn als je die krenten en rozijnen een uurtje in wat zoete sherry had geweekt.

In het bakblik ermee, decoreer met amandelen en dan minstens 50 minuten, misschien een uur in de oven. Het is eigenlijk een cake, dus je weet wel, even prikken om te zien of die gaar is. En het warme eten dan? Dat komt morgen weer, ik trek de deken nog even om me heen. Brrr.

Nodig:

•200 gr boter, kamertemperatuur

•200 gr donkere basterdsuiker

•3 eieren, losgeklopt

•1 eetl appelstroop

•200 gr zelfrijzend bakmeel

•2 theel koekkruiden

•1 thee bakpoeder

•2 flinke appels, geraspt

•300 gr gemengde krenten en rozijnen even geweekt in wat sherry XO