Nieuws

Recept van de dag

Andijvie helemaal anders

Door Felix Wilbrink

Dit is de tijd dat buurman Bert andijvie oogst. Hij kwam zelfs vragen hoeveel eters ik vandaag heb. Hij heeft dit jaar op kweekdoek geteeld, dus niet zoveel klei in de kroppen. En anders gaan ze even koppie onder in de Kromme Rijn, zijn ze ook schoon. Wel naspoelen natuurlijk.

Eerst maar eens de puree; gewoon aardappels koken, afgieten en dan aanmaken met crème fraîche en mosterd. Dat is zo klaar. Dan de wok op het grote vuur. Wok met een half teentje knoflook en een beetje olie de andijvie (in reepjes gesneden) heel even en voeg dan de ras el hanout toe. Flink peper nog en een beetje zout. Niet te lang, gewoon even tot het niet meer hard is. Schep de andijvie door de puree. Zet nog even in een hete oven met wat kaas er op. De spekjes los gebakken, wat water erbij, even vuur hoog en de spekjes met jus zijn ook klaar. Uienringen bakken, heel lang, steeds een beetje water erbij tot ze eindelijk gaar en goudbruin zijn, dan nog een klein beetje rode port erover stroperig laten worden. En een bal gehakt natuurlijk, want morgen is de Telegraaf Gouden Gehaktbal!!!! Drink er een bockbierbier bij want morgen is het ook Bockbierdag in Zutphen. De IJsselbock van de Bronckhorster Brewing Company, staat al jaren op één!

Nodig voor 2 personen:

•400 gram verse gesneden andijvie

•2 flinke aardappels, geschild, gewassen en in gelijke stukken gesneden

•2 eetl crème fraîche

•1 flinke theel mosterd

•2 theel ras el hanout

•50 gr spekjes

•1 rode ui, in ringen

•2 ballen gehakt

•scheutje rode port

•peper en zout