Nieuws

Winterswijk krijgt jongste burgemeester

Terug naar roots

Door Jan Colijn

Joris Bengevoort is straks de jongste burgemeester van Nederland.

Joris Bengevoort is straks de jongste burgemeester van Nederland.

Aldo Allessie

Winterswijk - De autoriteiten moeten er nog hun zegen aan geven, maar zelden zal een burgemeester met zoveel enthousiasme worden ontvangen. De gemeenteraad van Winterswijk droeg Joris van Bengevoord (GroenLinks) unaniem voor om vanaf april de nieuwe burgemeester te worden.

Joris Bengevoort is straks de jongste burgemeester van Nederland.

Joris Bengevoort is straks de jongste burgemeester van Nederland.

Aldo Allessie

Met zijn 32 lentes wordt Bengevoord - geboren en getogen in Wenters, zoals het dorp in sappig Achterhoeks heet - de huidige jongste burgervader van ons land.

In hoeverre kunt u met uw jeugdige verschijning politiek weer aantrekkelijker maken voor jongeren?

„Ik hoop dat mijn leeftijd inderdaad meespeelt jongeren voor politiek te interesseren. Ik hoop dat ik straks een brug kan slaan richting jongeren. Zonder overigens ouderen uit het oog te verliezen.”

Is het geen nadeel om in je eigen geboorteplaats als burgemeester aan de slag te gaan?

„Daar heb ik goed over nagedacht toen ik solliciteerde. Maar ik denk dat het eerder een een voordeel is. Ik ken de Achterhoekse mentaliteit, tradities en gebruiken. Daar komt bij dat mijn ouders er nog wonen. Ik ben dus altijd op de hoogte gebleven van ontwikkelingen. Mijn opa en oma spreken dialect. Als burgemeester is het wel handig dat je de plaatselijke taal verstaat. En ja, spreken lukt ook prima.”

Na de jongste museumdirecteur van ons land krijgt Winterswijk straks ook de jongste burgemeester. Wat is dat toch met Winterswijk?

„Ja, mooi hè? Winterswijk heeft goede voorzieningen: een mooi winkelcentrum, een hele fraaie schouwburg met een goede programmering. Het is gewoon een hele dynamische gemeente en aantrekkelijk voor jongeren.”

U bent momenteel mede-eigenaar van pretpark De Waarbeek in Hengelo (Ov.). Wordt Winterswijk straks een pretpark?

„Beslist niet! Die twee functies zijn niet te combineren, maar er staan binnen onze onderneming mensen klaar om straks taken van mij over te nemen. Met mijn partner verhuis ik naar Winterswijk.”

Arjan van Bavel is uw partner, ook bekend als Adje uit het tv-programma van Paul de Leeuw. U wordt straks burgervader: willen jullie straks zelf ook vader worden?

„Die wens hebben we niet. We hebben een leuke hond: Huub, een cavalier king Charles spaniel. Ook wel bekend als Pim Fortuynhondje. Daar laten we het bij. Er komt geen verdere gezinsuitbreiding.”