Nieuws

Consumenten en producenten positief over economie

Groeitempo zet door

Door Ertan Basekin

Den Haag - Het groeitempo van de Nederlandse economie zal dit jaar onverminderd doorzetten, verwachten economen. Vooral het positieve sentiment onder consumenten en producenten zorgt voor dynamiek.

,,Wij verwachten dat het groeitempo dit jaar doorzet”, zegt econoom Dimitry Fleming van ING. ,,Het vertrouwen in de economie is hoog en de arbeidsmarkt trekt aan. Dat is een belangrijke motor.”

ING ging eerder uit van een groei van rond de 1,6 tot 1,7% voor dit jaar, maar zal de groeiverwachting naar boven bijstellen. Fleming gaat uit van een groei van tegen de 2% voor dit jaar. ,,Als er geen gekke dingen gebeuren gaan we uit van een gezonde groei. De binnenlandse economie zit namelijk in een stevige dynamiek en dat stopt niet zomaar. We hebben bovendien nog een inhaalslag te maken.”

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de economie vorig jaar met 2,1% is gegroeid, het hoogste niveau sinds 2007. De groei is vooral te danken aan de toegenomen investeringen, export en de consumptie van gezinnen. ,,Het gaat om de hoogste groei sinds de crisis”, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. ,,En daarmee doen we het beter dan de landen om ons heen.”

De vooruitzichten voor dit jaar zijn positief gezien het conjunctuurbeeld. Volgens het CBS presteren alle indicatoren beter dan hun langjarige trend. Zo is het vertrouwen van consumenten in januari toegenomen tot het hoogste niveau in negen jaar.

Ook het producentenvertrouwen steeg afgelopen maand naar de hoogste stand in bijna negen jaar. Ondernemers in de industrie zijn vooral positief over hun orderportefeuille.

,,Beide indicatoren zitten op een hoog niveau, dus het moet gek lopen als we dit jaar niet opnieuw rond een groei van 2% uitkomen”, aldus Van Mulligen.

Volgens econoom Nico Klene van ABN Amro geven de vertrouwensindicatoren aan dat consumenten en producenten hun kansen grijpen. ,,De groei in de eerste maanden ligt op een behoorlijk niveau en daarom zijn we redelijk positief over onze economie. Wij verwachten dat de groei dit jaar uitkomt op zo’n 2,25%.”

Klene benadrukt verder dat het mondiale beeld is verbeterd. ,,We hebben eerst een economische crisis gehad en daartussen gebeurde er steeds wel weer iets. Maar nu is het al een tijdje rustig, het economische klimaat wereldwijd is verbeterd. Ook daar profiteren we van.”

Minister Kamp (Economische Zaken) vindt dat het economische succes vooral toe te schrijven is aan het Nederlandse bedrijfsleven. ,,We zijn daardoor in vier jaar tijd van een economische krimp van 1% naar een stabiele groei van 2% gegaan.”

ABN-econoom Klene denkt dat een Brits vertrek uit de Europese Unie eventueel nog roet in het eten kan gooien. ,,Dat kan het vertrouwen in de Europese economie schaden. Datzelfde geldt ook voor onvoorziene uitkomsten bij verkiezingen in Europa en het protectionisme van de Amerikaanse regering. Die onrust kan het vertrouwen onder consumenten en producenten drukken en dat gaat ten koste van economische groei.”

De aantrekkende economie zorgt ook voor meer werkgelegenheid. Zo is het aantal banen in het laatste kwartaal van vorig jaar toegenomen met 53.000. Dat is de hoogste groei in vijf jaar tijd, aldus het CBS.

Volgens CBS-econoom Van Mulligen kwamen de meeste banen er het afgelopen kwartaal bij in de handel, het vervoer en de horeca. Gezamenlijk zijn deze bedrijfstakken goed voor een kwart van het totaal aantal banen in ons land.

De werkloosheid daalde in het laatste kwartaal tot 487.000 en dat zijn er 100.000 minder ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.