Nieuws

Coach Waylon staat met topfavoriet Pleun in finale The Voice

’Het draait niet om de winst’

Door Patricia Cortie

Waylon adviseert Pleun (18) geen negatieve reacties te lezen: „Er kunnen er 99 geweldig zijn, maar 1 hele nare beklijft als je zo jong bent.”

Waylon adviseert Pleun (18) geen negatieve reacties te lezen: „Er kunnen er 99 geweldig zijn, maar 1 hele nare beklijft als je zo jong bent.”

Laura Oldenbroek / Hollandse Hoogte

Met de finale in zicht kijkt Waylon terug op zijn bewogen debuut bij The voice of Holland. Hij wist zijn pupil Pleun te coachen tot de positie van topfavoriet, maar kreeg bakken kritiek over zich heen: „Dat vind ik verrot.” Ook loopt de zanger, onder voorbehoud dat hij weer wordt gevraagd, warm voor een volgende reeks. „Met Anouk erbij zou het een spannende coachopstelling worden.”

Waylon adviseert Pleun (18) geen negatieve reacties te lezen: „Er kunnen er 99 geweldig zijn, maar 1 hele nare beklijft als je zo jong bent.”

Waylon adviseert Pleun (18) geen negatieve reacties te lezen: „Er kunnen er 99 geweldig zijn, maar 1 hele nare beklijft als je zo jong bent.”

Laura Oldenbroek / Hollandse Hoogte

Waylon zit vanavond voorlopig voor het laatst in zijn rode stoel in Studio 22 in Hilversum. Daar wordt Thijs Pot, Vinchenzo Tahapary, Isabel Provoost of Pleun Bierbooms gekroond tot The voice of Holland 2017. „Wat mij betreft is er geen betere opstap voor een carrière”, zegt Waylon. „Mocht je de winnaar worden, dan kun je het succes vieren en daarna vanuit de euforie een stapje terugnemen. We moeten niet alles in één keer op zo’n kind gooien.”

Is het niet beter direct na de winst wel in de spotlights te blijven?

„Je hebt drie, vier maanden elke week meer dan twee miljoen kijkers, die zijn je niet zomaar vergeten. Het is beter daarna écht iets te brengen dan te koketteren met je winst.”

Maakt het voor haar carrière uit of Pleun wint?

„Het maakt voor niemand uit. Je hebt een podium gekregen. Je bent een tv-programma aan het maken, je carrière is een tweede plan. Leer de wereld kennen, maak vrienden en wees lief. Binnen The Voice willen ze er het allerbeste voor je uithalen. Het is een prachtig leerproces, van daaruit mag je het zelf gaan doen. De winnaar krijgt wel een platencontract, maar hoe dat eruit ziet weet ik nog niet.”

In het geval van team Waylon; blijft de coach dan zelf zijn talenten steunen?

„Absoluut! Ik heb tegen Pleun gezegd: ik hoef niks van je, maar ik sta altijd voor je klaar. Als ze adviezen wilt of werken met mensen uit mijn team. Het is een veilige plek voor haar. Ik heb hetzelfde tegen de anderen uit mijn team gezegd en verdeel de opbrengst van mijn laatste plaat onder de finalisten, voor als ze de bijvoorbeeld de studio in willen. En ik sta op 1 en 2 december in Ahoy met de Veronica Top 1000 aller tijden en denk, zonder dat het überhaupt bevestigd is, dat het heel leuk is er met de finalisten op te treden.”

Pleun is nu topfavoriet, kan dat in haar nadeel werken?

„Nee. Die lat zou ze aan moeten kunnen. Ze werkt keihard, heeft een mooi verhaal, ik geloof er wel in.”

De coaches geven sinds vorige week geen punten meer, het is nu geheel aan de kijkers.

„Ik vond het cijfers geven sowieso heel lastig. Alsof we op school zitten. Ik had mij voorgenomen om, mocht het in de halve finale nog zo zijn geweest, vanaf toen iedereen een 10 te geven. Ze hebben zo ontzettend hun best gedaan. Ik geef liever mijn mening. En daarbij is alles opbouwend. Het klinkt af en toe hard en komt naar over, maar daar moet je ook tegen kunnen op een bepaald level.”

Die mening komt je soms duur te staan, met zoveel negatieve reacties op social media...

„Dat vind ik vér buiten alles gaan. Wij nemen iedere keer een risico om mensen te entertainen en hun zorgen te laten vergeten. Daar word je op afgezeken. Dat vind ik verrot. Wees eens trots op wat je ziet. Je mag áltijd een mening hebben, maar wel vanuit intelligentie in plaats van achterlijk gewauwel. Begin eens met fatsoen.”

„Tegen Pleun zeg ik ook: léés het niet. Of leg het meteen naast je neer. Zij heeft het geluk dat ze een beetje favoriet is en de positieve reacties overheersen. Er kunnen er 99 geweldig zijn, maar 1 hele nare beklijft als je zo jong bent. Dat meisje komt net kijken. Laat zien dat ze welkom is en geef haar kans om te groeien.”

„Ik ben zelf niet zo snel onder de indruk, mensen vallen bij mij vaak in herhaling en grijpen terug naar het verleden. Dat is iets makkelijks om mij mee te slaan. Verzin eens eens iets dat je echt denkt: shit. Stomheid regeert.”

Raad je Pleun aan een artiestennaam aan te nemen?

„Daar heb ik nog niet over nagedacht. Het is ook aan haar. Pleun is een lieve naam. Lady Gaga heeft little monsters, Katy Perry Katycats. Haar fans noemen zichzelf Pleunkabouters. Het betekent dat ze iets losmaakt.”

„Ook bij mij. Ik zit daar niet als een goeroe, ik leer enorm veel van hoe mensen zingen. Zelf heb ik ook nog iedere week naar zangles, om het te onderhouden. Een voetballer moet ook trainen. Een stem is een ontdekkingsreis, een levenslange zoektocht. Ik ga absoluut zingend mijn kist in. Als ik morgen te horen krijg dat ik nooit meer kan zingen dan heb je een mooi nieuwsitem, dan is er weer eentje van het Hilton gesprongen. Het is zo’n onderdeel van mijn leven, het houdt me in stand.”

Je hebt gezegd dat je volgend jaar weer bij The Voice wil zijn, zie jij jezelf zitten naast Anouk?

„Dat zou ik fantastisch vinden! Ik heb enorm respect voor Anouk. Ik denk dat zij voor het programma een geweldig persoon is. Zij zei tegen iemand dat ze beter op een braderie in Leuven kon gaan staan. Mensen zeiden: ’dat kun je niet zeggen’. Waarom niet? Als je dat zo vindt. Zij doet het op instinct, vanuit een eerste emotie. Ik ook. Ik denk dat het wel een spannende coachopstelling kan worden. We zien het wel.”