Nieuws

Hornbach gelooft heilig in kolossale winkels

Door Harry van Gelder

Albrecht Hornbach

Albrecht Hornbach

FOTO: ALDO ALLESSIE

AMSTERDAM - De bouwmarkt- en tuincentrumketen van Hornbach wil fors groeien in Nederland. Vrijdag opent de twaalfde vestiging in Amsterdam, maar daarna volgen Den Haag, Zwolle, Enschede en Duiven. ,,We denken aan minimaal 20 winkels in Nederland’’, zegt topman Albrecht Hornbach, lid van de familie die sinds 1877 eigenaar is van het bedrijf.

Albrecht Hornbach

Albrecht Hornbach

FOTO: ALDO ALLESSIE

Geheel tegen de trend in gelooft Horbach heilig in het hebben van fysieke winkels. ,,Mensen kijken vaak eerst op internet, maar willen ook de spullen bekijken en vasthouden’’, zegt Albrecht Hornbach. De vestigingen van Horbach zijn kolossaal. Amsterdam heeft een winkelvloer van 20.000 vierkante meter. En het is niet eens de grootste van Nederland. In Breda staat er een van 24.00 vierkante meter’’, zegt Horbach. Volgens de topman is zo’n kolossale winkel nodig ,,omdat we zo’n 60.000 artikelen op vooraad hebben en we onze klanten geen nee verkopen. Al kom je bij ons voor één schroefje, we hebben we het.’’

Laagste prijsgarantie

Hornbach onderscheid zich niet alleen van andere bouwmarkten door de enorme voorraad, maar ook door de de laagste prijsgarantie en de service, zegt Hornbach. ,,Wij denken niet in een product, zoals andere bouwmarkten, maar in projecten. Voor elk project liggen dikke draaiboeken klaar. Als je bijvoorbeeld een keuken wilt verbouwen, dan kun je bij ons advies krijgen over de werkzaamheden en over welk gereedschap je nodig hebt. Maar we kunnen het ook voor je bouwen. Daarvoor zoeken we dan contact met vaklieden uit de buurt. De verbouwing gebeurt onder garantie van Hornbach. Wij blijven verantwoordelijk.’’

Geen kortingen

Aan kortingen of aanbiedingen doet de bouwmarkt niet. ,,Bij ons krijgt iedereen altijd dezelfde lage prijs. Klanten komen er snel achter dat dit voor hen het beste optie is’’, zegt Albrecht Hornbach.

Pas sinds een paar jaar heeft Hornbach een webshop. ,,Anders dan bij fysieke winkels kun je op internet een technologische achterstand snel inhalen.We investeren er tegenwoordig veel in en het loopt zeer goed’’, aldus de topman.

Hornbach bouwmarkt en tuincentra is een dochter van Hornbach Holding en heeft 155 vestigingen in 9 landen. Er werken inmidels 17.000 mensen. In Amsterdam komen er 150 directe en 150 indirecte arbeidsplaatsen bij. Onder de holding vallen ook nog een vastgoedbedrijf en bouwmaterialenhandel. Het bedrijf haalt 57% van de omzet in Duitsland. In het laatste kwartaal steeg de autonome groei van de bouwmarkt- en tuincentraketen met 4,4% tot €900,9 miljoen. De meeste groei wordt tegenwoordig in het buitenland behaald.