Nieuws/Buitenland

Huwelijk Spaanse koning niet op het spel

Infante Cristina en Inaki Urdangarin achter de paus.

Infante Cristina en Inaki Urdangarin achter de paus.

AFP

Spanje is in afwachting van het moment dat Inaki Urdangarin, de zwager van de Spaanse koning, definitief achter de tralies belandt. De man van prinses Cristina, die vrijdag door de rechtbank in Palma de Mallorca werd veroordeeld tot zes jaar en drie maanden celstraf (en een boete van een half miljoen euro), wegens onder meer verduistering, fraude, witwassen en misbruik van connecties, heeft nog vier dagen om tegen de uitspraak van in beroep te gaan.

Infante Cristina en Inaki Urdangarin achter de paus.

Infante Cristina en Inaki Urdangarin achter de paus.

AFP

Als hij dat niet doet, zal hij uiterlijk woensdag worden opgepakt en een aantal jaar achter tralies belanden. Waarschijnlijk wordt dat de gevangenis in Badajoz, in de deelstaat Extremadura, aan de grens met Portugal. Die staat bekend als een van de schoonste en rustigste gevangenissen. Er zitten maar 500 gedetineerden, die voornamelijk vastzitten voor lichtere vergrijpen. Ook de wat modernere gevangenis van Álava wordt genoemd, maar dit lijkt minder voor de hand te liggen, omdat hier veel veroordeelde ETA-leden zitten.

Huwelijk

Infanta Cristina, zal in eerste instantie met haar vier kinderen Juan, Pablo, Miguel en Irene in Genève, blijven wonen, maar heeft al gezegd dat ze naar Lissabon zal verhuizen, zodat ze dichter bij haar man kan zijn. Want als er een ding niet op het spel staat, is het wel huwelijk tussen Cristina de Borbón en Inaki Urdangarin, de twee jaar jongere ex- handbalinternational, die nog een Olympische medaille in de wacht sleepte. Cristina heeft zich altijd vierkant achter Inaki opgesteld. Hoe heftiger de problemen waren, des te inniger ze leken te worden.

Maar intieme bronnen van het paar vertellen dat de impact van de rechtszaak groot is op het stel dat ooit een sprookjeshuwelijk leek te hebben. Urdangarin, die er tijdens de verhoren teneergeslagen, bleek en timide uitzag, moest zelfs medische hulp zoeken. Het was hem aan te zien in de rechtbank, waar hij op bijna kinderlijke, hulpeloze wijze beweerde dat de misstanden allemaal veroorzaakt waren door mensen, die hij blind had vertrouwd. Was het gespeeld of echt? Daar zijn de Spaanse royaltywatchers het niet over eens.

Samenzwering

Ook Infanta Cristina zelf kende momenten van depressie en melancholie, zo zeggen bronnen. Maar Cristina is eigenzinnig en eigenwijs. Volgens sommige kranten op het arrogante af. Ze staat in ieder geval altijd vierkant achter haar man. Ook vrijdag herhaalde zij na de uitspraak weer in zijn onschuld te geloven. Ze ziet hem als slachtoffer van een samenzwering. Ze heeft zich altijd vastgeklampt aan hem, de kinderen en hun rechten als leden van het koningshuis. Daar wil ze, omwille van de kinderen geen afstand van doen, heeft ze altijd gezegd. Of dat een handig argument is, is de vraag. Juist door afstand te doen, zouden de kinderen hun rechten niet verliezen, maar één plaats opschuiven in rang.

Het koninklijk huis stond echter niet achter Cristina op de manier waarop zij zelf had gehoopt. Ze verstuurde berichten aan haar moeder en zus, waarin ze zei zich ’in de steek gelaten’ te voelen. Met haar vader, de inmiddels afgetreden monarch Juan Carlos, was het contact ijzig geworden. Hij belde haar continu op om te vragen afstand te doen van haar rechten op de troon, iets wat Cristina altijd heeft geweigerd. Uiteindelijk maakte hij, mede door deze affaire, plaats voor zijn zoon Felipe VI. Die vroeg haar afstand te doen van de titel ‘Hertogin van Palma’. Toen ze dat weigerde, ontnam hij haar de titel zelf. Het zorgde voor een diepe kloof tussen broer en zus. Afgelopen kerst bracht Cristina met haar familie in Vitoria door, waar ze alleen bezoek kreeg van haar zus Elena.

Er zit voor Cristina weinig anders op dan zich nog meer aan Inaki vast te klampen. Deze zomer, aan het einde van het schooljaar, zal ze naar Lissabon verhuizen. Daar is ook een vestiging van de stichting waar la Infanta werkt, waarvandaan zij en haar kinderen Inaki zoveel ze willen kunnen bezoeken.