Nieuws

STARTER VAN DE WEEK Onze klusvrouw brengt orde in chaos

Meedenken, opruimen en klussen

Door Gabi Ouwerkerk

Alexandra Goes begon voor zichzelf nadat haar vader ziek werd.

Alexandra Goes begon voor zichzelf nadat haar vader ziek werd.

Rene Oudshoorn

Zoetermeer - „Kun je even helpen, je bent zo handig?” Haar leven lang krijgt de 49-jarige Alexandra Goes deze vraag al te horen. Twee jaar geleden besloot ze er haar werk van te maken. Als Onze klusvrouw helpt ze bij allerhande klussen die al jaren blijven liggen. Ook denkt ze mee over hoe met name ouderen met meer comfort in hun eigen huis kunnen blijven wonen.

Alexandra Goes begon voor zichzelf nadat haar vader ziek werd.

Alexandra Goes begon voor zichzelf nadat haar vader ziek werd.

Rene Oudshoorn

„Het idee is ontstaan nadat mijn vader ziek werd”, vertelt Goes. „Om hem thuis te kunnen laten wonen, heb ik verschillende aanpassingen moeten doen. Ik realiseerde me dat meer ouderen zulke aanpassingen nodig hebben en niet iedereen heeft handige kinderen.”

Voor Goes haar klusbedrijf begon, werkte ze in de zorg en ict. Beide loopbanen komen haar nu van pas. „Ik zie heel snel hoe het wooncomfort van ouderen of mensen met een beperking verbeterd kan worden. Dat kunnen heel simpele ingrepen zijn, van het plaatsen van een beugel tot het op een andere plek hangen van de wc-rolhouder.”

Wanneer klanten horen dat ze in de ict heeft gewerkt, dienen zich vaak spontaan nieuwe klusjes aan. „Je wilt niet weten hoe vaak ik tussen mijn werkzaamheden door een iPad heb geupdate”, lacht Goes. Ze doet het met plezier. „Dat maakt het werk leuk. Het is toch mooi als je iemand blij kunt maken door simpelweg een nieuwe batterij in een rekenmachine te doen.”

Hoewel ze veel bij ouderen over de vloer komt, richt ze zich op een bredere groep. „Eigenlijk kan iedereen mij inschakelen. Zo denk ik bijvoorbeeld mee over hoe kleding- of keukenkastjes beter ingericht kunnen worden. Als er dan een extra plank opgehangen moet worden of een wandje geschilderd doe ik dat ook.”

Goes komt bij veel mensen over de vloer en merkt dat velen moeite hebben met het weggooien van spullen. Ook daar helpt ze bij. „Laatst heeft een dochter mij ingehuurd voor haar moeder. Het lukte haar niet haar moeder ervan te overtuigen dat ze dingen weg moest doen. Het helpt dan als je als buitenstaander duidelijk uitlegt waarom het moet en wat het resultaat wordt.”

Hoewel Goes over veel talenten beschikt, neemt ze niet alle opdrachten aan. De hele buitengevel schilderen of een compleet nieuwe wand plaatsen, doet ze niet. Wel heeft ze een netwerk van gespecialiseerde bedrijven waar ze haar klanten mee in contact kan brengen.

Daarnaast wijst ze de weg naar subsidieregelingen en thuiszorgmogelijkheden. „Als ik aanpassingen doe aan een woning, kan de rekening soms betaald worden uit het persoonsgebonden budget. Lang niet iedereen weet dat.”

Onze klusvrouw werkt voornamelijk in de regio Den Haag-Zoetermeer-Rotterdam, maar heel Nederland kan een beroep op haar doen. „Ik rij met alle plezier naar Deventer of Amsterdam als daar klussen liggen te wachten.”