Nieuws/Binnenland

Kamer wil opheldering over lek beveiliging Wilders

Door Parlementaire Redactie

Geert Wilders

Geert Wilders

Marcel Antonisse

Den Haag - De Tweede Kamer wil opheldering over het lek in de beveiliging van Wilders. Een politie-agent in het belangrijke team zou informatie door hebben gespeeld naar Marokkaanse criminelen.

Geert Wilders

Geert Wilders

Marcel Antonisse

Het is al langer onrustig bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). In de Tweede Kamer weet men dat de minister niet veel kan zeggen over het strafonderzoek naar dit lek, maar de parlementariërs willen wel weten of het nog steeds zo slecht gaat bij de dienst.

De DBB beveiligt niet alleen Wilders, maar ook andere personen en het Koninklijk Huis. De Kamer wil weten hoe het daarmee is gesteld. PvdA-Kamerlid Marcouch eiste een kabinetsbrief hierover en de rest van de Kamer steunde hem daar vanmiddag in.

ZIE OOK: Agent lekte opsporingsinformatie naar Marokkaans-Nederlandse criminelen

’Onacceptabel’

Meerdere politici hebben verontwaardigd gereageerd op het lek. Vicepremier Asscher noemt het „onacceptabel” dat dit gebeurt bij een dienst die volgens hem de democratie verdedigt. Iedereen, ongeacht de politieke overtuiging, verdient volgens hem goede bescherming.

Vanuit het kabinet zijn premier Rutte en minister Blok (Veiligheid en Justitie) vanochtend bij Wilders langs geweest. Wilders zelf zegt op Twitter alleen: „Ik reageer niet op kwestie inzake mijn veiligheid en de actualiteit. Is serieuze zaak en wordt gelukkig ook serieus door kabinet opgepakt.”

ZIE OOK: Wilders: zaak wordt serieus opgepakt

’Alarmerende berichten’

Collega’s uit de PVV reageren geschokt op het nieuws. „Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren”, zegt Kamerlid Madlener. De PVV’ers willen onder meer dat beveiligers voortaan ook goed gescreend worden als ze al bij de dienst werken, in plaats van enkel bij de sollicitatie.

Politici van andere partijen willen snel duidelijkheid en spreken er schande van dat dit kon plaatsvinden. D66-voorman Pechtold noemt het „alarmerende berichten” en SP-leider Roemer vindt het „schandalig” dat dit kon gebeuren. CDA-leider Buma: Dit soort risico’s kunnen we ons niet permitteren. Dit moet opgehelderd worden.” Klaver van GroenLinks: „Het is al verschrikkelijk genoeg dat Wilders beveiliging nodig heeft. Als daar een lek in zit, is dat extra zorgelijk.”

Lees meer over

Door Parlementaire Redactie