Nieuws

Philips levert opererende artsen een navigator voor het menselijk lichaam

Hypermoderne ok’s boven Wouter Bos

Door Thijs Rösken

Ceo’s Frans van Houten (l.) van Philips en Wouter Bos (r.) van VUmc, zijn allebei trots op hun deal.
1 / 2

Ceo’s Frans van Houten (l.) van Philips en Wouter Bos (r.) van VUmc, zijn allebei trots op hun deal.

Philips - Frank van Beek

Amsterdam - Met grensverleggende technologie van Philips gaan VUmc artsen effectiever en sneller opereren. De radiologen en vaatchirurgen die er gaan werken zien hun nieuwe werkterrein als de operatiekamers van de toekomst. Voor Philips zijn het de eerste stappen op een markt van miljarden.

Ceo’s Frans van Houten (l.) van Philips en Wouter Bos (r.) van VUmc, zijn allebei trots op hun deal.
1 / 2

Ceo’s Frans van Houten (l.) van Philips en Wouter Bos (r.) van VUmc, zijn allebei trots op hun deal.

Philips - Frank van Beek

Een megascherm boven de operatietafel laat direct zien hoe geavanceerd de drie nieuwe operatiekamers (ok’s) zijn. Meerdere 3d-scans van bloedvaten in het lichaam zijn te zien. De artsen kunnen die combineren met foto’s van bijvoorbeeld tumoren en zo met injecties recht op hun doel af, via de kleine adertjes die richting de tumoren gaan. Dat megascherm bedienen ze gewoon met hun vingers op een kleiner iPad-achtig apparaat.

Alles paraat

Het hele medisch dossier is op te roepen, zelfs de ct-scan van vorig jaar, vertellen de vijf aanwezige artsen die ermee gaan werken blij. Voorheen moesten ze soms meerdere malen naar een andere kamer om foto’s dan te vergelijken met 2d-scans op de ok, om dan schattend uit te proberen of ze de goede kant op gaan.

De doktoren tonen de nieuwe snufjes van Philips in drie nieuwe operatiekamers bij het VUmc. Philips presenteert zijn nieuwe besturingssysteem Azurion, dat draait op de schermen in de ok. Het technologiebedrijf richt zich steeds meer op beeldgestuurde behandelingen in de zorg en verwacht dat Azurion een marktpotentieel heeft van maar liefst €5 miljard. Dit is een van de grootste productpresentaties in Philips’ geschiedenis, zegt ceo Frans van Houten.

Hybride

Het VUmc heeft de technologie in drie nieuwe zogenoemde hybride operatiekamers verwerkt. Je kunt er zowel scans doen, als opereren. Het zijn de eerste ok’s ter wereld waarbij dergelijke technologie is gecombineerd met een steriele omgeving. Er dwarrelt geen stofje. De nieuwe ok’s zijn dubbel zo groot als de andere 16 in het VUmc, zodat artsen goed om het lichaam heen kunnen werken. „Een balzaal”, zegt een van de artsen. „Zo kun je mooi via de arm en de lies naar binnen.”

De anderhalf jaar durende verbouwing van de ok’s in het Amsterdamse ziekenhuis was een flinke operatie op de zesde etage vlak boven zijn kantoor, liet ziekenhuisbestuurder Wouter Bos weten bij de presentatie.

Operatie

Voormalig minister Bos: „Op een gegeven moment kwamen de boren zelfs dwars door de muur mijn kantoor binnen. En later zag ik artsen, met helm, buiten op grote hoogte via de steigers omhoog klimmen om een kijkje te nemen. Zo nieuwsgierig waren ze.” Volgens Bos is de uitbreiding met drie ok’s handig richting de voorgenomen fusie met het AMC.

Met de nauwkeurige 3d-ctscan en het scherm naast de tafel, kunnen de VUmc-artsen straks alle bloedvaatjes goed vinden. „We krijgen nu een soort TomTom die laat zien naar welk ader je moet. Dat scheelt steeds nieuwe foto’s maken. Zo is er minder schadelijke straling en contrastvloeistof nodig, goed voor de patiënt”, zegt radioloog Rutger Lely.

Profijt

De eerste operaties in de nieuwe ok’s zijn twee weken terug gestart. „Hoewel we eerst nog vlieguren moeten maken om de handigheid met de technologie te krijgen, merkten we direct de winst voor patiënten. Bij zeker vier van de acht operaties sindsdien hebben we er profijt van gehad, door bijvoorbeeld tijdswinst”, zegt interventieradioloog Martijn Meijerink.

Frans van Houten, ceo van Philips, ziet de bouw van de hypermoderne operatiekamers als een stap van een normale telefoon naar een smartphone. Want zoals je daar ziet dat er met software, dus apps, steeds meer kan, valt hier ook door te ontwikkelen aan het besturingssysteem Azurion. „Net als in een controlecockpit van een vliegtuig zie je direct alles wat je doet.”

Philips heeft het besturingssysteem wereldwijd aan 20 ziekenhuizen geleverd, waarvan vier in Nederland (Nieuwegein, Dordrecht, Zwolle en dus Amsterdam). De investering van het VUmc is in eerste instantie ongeveer €18 miljoen. Daarvan ging al €7 miljoen op aan alleen de uitbreiding van het eigen pand.