Nieuws/Binnenland

Gegevens 8000 kinderen op straat

PAPENDRECHT - Bij een digitale inbraak zijn de persoonsgegevens van ongeveer achtduizend kinderen uit Papendrecht buitgemaakt.

Van onze correspondent

Rivas Zorggroep spreekt van een ’criminele actie’ en heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. „Een van onze medewerksters is helaas in een ordinaire phishingmail getrapt”, verklaart Jeroen Hurkens van de zorginstelling.

Een nog onbekende hacker heeft eind vorige maand zeshonderd mailtjes naar e-mailadressen van Rivas gestuurd, waarvan er driehonderd zijn aangekomen. De link in de mail leidde naar een nagebouwde site van Rivas waarop moest worden ingelogd. „Veel medewerkers roken onraad waarna onze ict-afdeling maatregelen heeft genomen. Helaas was toen al een medewerker in de fout gegaan.”

In de gekraakte e-mailbox zaten de gegevens van ongeveer achtduizend Papendrechtse kinderen die de afgelopen jaren gebruik hebben gemaakt van de jeugdgezondheidszorg van Rivas. Het gaat om contactgegevens, burgerservicenummers, uitnodigingen en afspraken. „Er is geen toegang geweest tot persoonlijke cliëntendossiers”, benadrukt de zegsman. Rivas heeft de ouders van de kinderen van wie de gegevens op straat liggen inmiddels per brief van het datalek op de hoogte gebracht.

Ook de Autoriteit Persoonsgegevens is van het incident op de hoogte gebracht. „Wij vermoeden dat de hacker alleen uit was op het vergaren van e-mailadressen van onze medewerkers om spam te versturen”, aldus de woordvoerder.

Lees meer over