Nieuws/Binnenland

Cvdk in Drenthe weg na integriteitskwestie

Tichelaar stapt op als commissaris

Commissaris van koning Jacques Tichelaar verlaat het Provinciehuis nadat hij is opgestapt.
1 / 4

Commissaris van koning Jacques Tichelaar verlaat het Provinciehuis nadat hij is opgestapt.

ANP

ASSEN - Jacques Tichelaar stapt op als commissaris van de koning in Drenthe. Nadat hij gisteren moest toegeven dat hij zijn schoonzus Karin Klinkenberg wel degelijk heeft voorgedragen voor interieuradvies bij de herinrichting van Huize Tetrode, was zijn krediet ook bij de coalitiepartijen verspeeld. De oppositie riep eerder al om zijn vertrek.

Commissaris van koning Jacques Tichelaar verlaat het Provinciehuis nadat hij is opgestapt.
1 / 4

Commissaris van koning Jacques Tichelaar verlaat het Provinciehuis nadat hij is opgestapt.

ANP

Na een pittig spoeddebat besloot Tichelaar (PvdA) woensdagavond op te stappen. Hij meent dat hij niet voldoende vertrouwen meer heeft nadat er ophef was ontstaan over zijn dubieuze rol, zei hij.

Wantrouwen

Tijdens een lange schorsing van het debat werkte nagenoeg de volledige oppositie aan een motie van wantrouwen maar ook binnen de coalitie was het vertrouwen al weg.

De grootste coalitiepartij VVD liet Tichelaar in de pauze weten dat er geen vertrouwen meer was omdat de integriteitscode was geschonden, zei fractievoorzitter Willemien Meeuwissen. Bij coalitiefractie CDA was het vertrouwen eveneens weg, reageerde Riëtte Wollerich na afloop. En zelfs binnen de PvdA was de hoop op verbetering zoek, zei fractievoorzitter Roellie Goettsch. Voor zover zij weet heeft de PvdA-partijtop geen druk uitgoefend op Tichelaar.

Geen commentaar

Tichelaar liet het vanwege alle signalen niet tot een stemming komen en trok zijn conclusies direct na de schorsing. Hij verliet zonder commentaar het provinciehuis.

Ook liet Tichelaar zijn familieleven en gezondheid meewegen. Eerder op de avond ging Tichelaar al diep door het stof. Eerder ontkende hij nog dat hij zijn zus had voorgedragen.

De PvdA'er was sinds 2009 commissaris in Drenthe. Hij werd in 2013 al op de vingers getikt voor een andere zaak. Tichelaar had toen bemiddeld in een conflict tussen de gemeente Coevorden en een horecaondernemer, die zijn zwager was.

Asscher

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher vindt het besluit van de commissaris van de koning in Drenthe Jacques Tichelaar (PvdA) om af te treden ’verstandig’. Asscher liet dat via een woordvoerder weten. Verder wilde Asscher niets over de kwestie-Tichelaar kwijt.

Premier Mark Rutte liet weten dat hij het besluit van Tichelaar respecteert. ,,Drenthe verdient een commissaris die het vertrouwen van iedereen geniet'',aldus Rutte. ,,Ik heb goede herinneringen aan de samenwerking met Tichelaar, in zijn tijd als Kamerlid en de bijna acht jaar dat hij als commissaris opkwam voor de belangen van Drenthe."

Lees ook: ’Zoveelste uitglijder Tichelaar’

Volg het debat via onze verslaggever Sander Wageman