Nieuws/Columns

Banenmotor

Flexwerk beleeft een stormachtige opmars. Het zal voor menig werknemer een prima oplossing zijn, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat veel zzp’ers, uitzendkrachten of payrollers het liefste gewoon een vaste baan bij één bedrijf zouden willen hebben. De kans daarop neemt wel weer toe, maar niet zoveel als gedurende eerdere periodes van economisch herstel.

Ondernemers willen wel, stelde de voorzitter van belangenorganisatie MKB-Nederland, Michaël van Straalen, gisteren in deze krant. Maar de risico’s zijn volgens hem onevenredig. Wordt een werknemer ziek, dan moet de werkgever twee jaar lang doorbetalen. Daarnaast zijn er sancties in het geval dat de reïntegratie van de zieke werknemer tekortschiet. Grote bedrijven kunnen die lasten wel dragen, maar voor een bedrijf met een handvol werknemers betekent het een enorme strop.

Nieuw is de klacht van Van Straalen bepaald niet. Hij en anderen klagen nu al jaren over regels die bedoeld zijn om werknemers te beschermen, maar er in de praktijk alleen maar toe leiden dat het aantal vaste dienstverbanden achterblijft. Een nieuw kabinet moet een streep halen door de huidige duur van loondoorbetaling bij ziekte. Wie waarde hecht aan het mkb als banenmotor, moet regels opstellen die recht doen aan de praktijk van de kleinere ondernemers.