Nieuws

Terug in de tijd met Jef

Bob Rooyens (l.), Jef Rademaker en Rudolf Geel.
1 / 2

Bob Rooyens (l.), Jef Rademaker en Rudolf Geel.

De Telegraaf

,,Een jongeman die door zijn fors beboezemde, dominante moeder moreel ingeperkt en klein gehouden werd, als de voetjes van een Japanse geisha.” Zo beschreef de Bob Rooyens , gevierd tv-maker in de vorig eeeuw, een andere tv-producent van weleer: Jef Rademakers . Het was een blik terug in de tijd.

Bob Rooyens (l.), Jef Rademaker en Rudolf Geel.
1 / 2

Bob Rooyens (l.), Jef Rademaker en Rudolf Geel.

De Telegraaf

Over zijn tijd als beginnend student in Amsterdam in 1967 presenteerde Rademakers zijn roman Moef Ga Ga, vernoemd naar Rooyens’ opzwepende popshow uit de jaren ’60. Nog in zwart-wit, natuurlijk. Rooyens maakte onder meer ook Kinderen voor kinderen, Love Letters en Doet-ie ’t of doet-ie ’t niet. ,,Dit is mijn laatste boek”, zei Rademakers. Hij bracht niet alleen veertien boektitels uit, maar hij produceerde met zijn Dutch Dream Productions niet alleen het opruiende tv-programma De PinUp Club, maar ook brave programma’s als Klasgenoten.

Temidden van een tekening uit 1960 van Jean Dubuffet en kunstwerken van Georg Baselitz en Sol Lewitt overhandigde Rooyens het eerste exemplaar van Moef Ga Ga aan auteur Rudolf Geel . ,,Wij gingen naar Amsterdam met maar één ding in ons hoofd: weg naar de grote stad”, reageerde Rademakers’generatiegenoot Geel in de tentoonstellingszaal van veilinghuis Christie’s. ,,Tegenwoordig is dat heel anders”, vervolgde de voormalig docent Nederlandse Taalbeheersing aan de Universiteit van Amsterdam, waar Rademakers na zijn studie ging werken. ,,Ze blijven lekker thuis wonen. Daar mogen ze óók alles. Mee naar hun kamer nemen, wie ze willen. En moeders eten is beter dan de mensa ....”

Rademakers kent Christie’s nog uit de tijd dat hij er een deel van zijn schilderijen te koop aanbood. ,,Ik heb nog steeds de grootste particuliere collectie Romantische 19de-eeuwse schilderkunst in de Benelux”, zei hij over zijn schilderijen. ,,De meeste werken staan in de opslag, op Schiphol. Eigenlijk zonde.”

Zijn dochter Anne volgt in zijn spoor als Neerlandicus en werkt bij de Koninklijke Bilbiotheek in Den Haag, zijn dochter Louise werkt bij de wereldberoemde DJ Armin van Buuren. En zijn vriend Hans Kusters , ook muziekuitgever van onder meer de band Clouseau en Boudewijn de Groot , moest snel weg voor een radio-interview over zíjn eigen nieuwste boek: De flipperkoning.