Nieuws/Binnenland

’Snowboarders negeerden lawinegevaar’

Zeker één Nederlander overleden na lawine in Alpen

Door Paul Eldering en Koen Nederhof

VALFREJUS - De dood van een Nederlandse snowboarder door een lawine in de Franse Alpen is tegenover De Telegraaf bevestigd door reisorganisatie Sundio en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Overlevingskans nihil

Twee andere jonge jongens worden nog vermist, maar de kans hen levend te vinden is nihil. Ze zijn 21, 22 en 25 jaar oud en maken deel uit van een groep van twintig Nederlandse jongeren die met Sundio-merk Husk een midweek in Valfrejus zijn om te snowboarden. De slachtoffers zijn studenten in Nijmegen.

Volgens Marcus Schlatman, die verantwoordelijk is voor de veiligheid in het skigebied bij Valfrejus, waren de mannen met drie anderen aan het wintersporten. „Ze waren met zijn zessen op de piste afgedaald en daarna opnieuw naar boven gegaan. Daar gaven drie jongens aan dat ze buiten de piste gingen, drie anderen wilden dat niet. De drie buiten de piste zijn vervolgens verdwaald. Wat ze deden is vragen om problemen.”

Verdwaald

Sundio-directeur Tim van den Bergh vult aan: „Gistermiddag gingen de drie ondanks het zeer grote lawinegevaar, 4 op de schaal van 5, toch buiten de piste in slecht weer. Er werd overal gewaarschuwd dat niet te doen. Er is veel verse sneeuw gevallen en ze konden de verleiding kennelijk niet weerstaan. Even na 16 u kreeg een reisgenoot op de piste een sms van hen dat ze verdwaald waren en de weg terug zochten. Daarna is niks meer van hen gehoord.”

Volgens lokale bewoners was het gebied waar de mannen in terechtkwamen berucht om het lawinegevaar, zeker na de zware sneeuwval van de afgelopen dagen. „Een deel van de pistes in het gebied was ook afgesloten vanwege het gevaar”, vertelt Schlatmann.

Risico onderschat

Toen de Nederlanders gisteravond niet in het hotel terugkeerden, sloeg de reisleiding van Husk alarm. Onmiddellijk trokken Franse reddingsdiensten erop uit. Een helikopter ontdekte de lawine in afgelegen gebied, dat lokaal bekend staat als erg gevaarlijk. Het is volgens skileraren ter plaatse niet te begrijpen dat ze dat extreme risico zo hebben onderschat.

Het lichaam van een van de Nederlanders werd volgens Van den Bergh rond 22.30 u in het donker gevonden. Naar de andere twee slachtoffers wordt vanochtend verder gezocht. „We hebben de families ingelicht, maar de namen worden nog niet vrijgegeven, omdat het onderzoek nog aan de gang is.”

De reddingswerkers gaan er volgens Schlatmann niet vanuit dat de twee vermiste snowboarders nog levend worden gevonden. Vanochtend is het gebied veilig gemaakt door de hulpverleners, die nu bekijken hoe ze gaan zoeken naar de mannen. „Als ze onder de lawine zijn gekomen, kunnen ze enkele meters diep liggen. Dan is hun overlevingskans nul. Maar als ze niet in de lawine zaten, waren ze inmiddels wel gevonden door de helikopter.

Geen gids

De drie snowboarders hadden geen gids bij zich en ook geen goede uitrusting, zoals lawinepiepers. „Heel onverstandig”, zegt Rolf Westerhof van het Snow Safety Center.

Volgens bergredder Menno Boermans was het al dagen slecht weer in het gebied. Maandenlang viel er weinig sneeuw, sinds vorige week viel op sommige plaatsen anderhalve meter verse sneeuw. „Voor het eerst dit seizoen is er sprake van lawinegevaar niveau 4. Het verraste ons ook dat de winter ineens nog inviel. In de buurt van Chamonix zijn ook wegen afgesloten, wat betekent dat de autoriteiten het niet veilig kunnen stellen.”

Belabberd zicht

Door het slechte weer was ook het zicht belabberd in de Alpen, legt Boermans uit. „In de meeste gebieden worden lawines gecontroleerd losgemaakt met explosieven. Maar de helikopters konden door het weer niet opstijgen. Dus de sneeuw is vijf dagen lang niet losgemaakt.”

Alleen vanuit lucht

Woensdagochtend wordt in het gebied waar nog twee Nederlandse snowboarders vermist zijn alleen vanuit de lucht gezocht. Het weer is te slecht en het is te gevaarlijk om op de grond te zoeken. Dat zegt een woordvoerder van de plaatselijke politie (Peloton de Gendarmerie de Haute Montagne) in het hooggebergte tegen het ANP.

Lees meer over

Door Paul Eldering en Koen Nederhof