Nieuws/Binnenland

’Onschendbaarheid aangetast’

Turkije kondigt zware tegenmaatregelen aan

Hollandse Hoogte

ROTTERDAM - UPDATE - De Turkse premier Binali Yildirim heeft zondagochtend ’zware tegenmaatregelen’ aangekondigd, in reactie op de uitzetting van de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya. Volgens de premier is de diplomatieke onschendbaarheid van Kaya aangetast. Yildirim zei in zijn officiële verklaring verder niets over de inhoud van die maatregelen. Wel riep hij Turken in Europa op kalm te blijven en zich niet te laten provoceren. „De beste oplossing gaat via de stembus.”

Hollandse Hoogte

„Onze zogenaamde Europese vrienden die het bij elke gelegenheid hebben over democratie, vrijheid van meningsuiting en mensenrechten, hebben gefaald”, aldus de premier zondagochtend. Hij sprak van een diplomatiek schandaal. „Deze gebeurtenissen versterken de eenheid van het Turkse volk.”

’Ga stemmen’

Yildirim riep de Turken die in Europa wonen op om op 16 april bij het referendum te gaan stemmen, om zo een antwoord te geven op de „fascistische praktijken.” Dat referendum gaat over de vraag of de president meer macht moet krijgen.

„De Turkse Nederlanders moeten kalm blijven en zich waardig gedragen”, aldus de regeringsleider. „Het beste antwoord aan de Nederlandse overheid geven ze door op 16 april te stemmen.”

FOTO’S - Arrestaties na rellen Rotterdam

Volgens de premier wilde zijn minister Kaya naar Nederland om ook hier Turken te informeren over het referendum maar heeft Nederland dat onmogelijk maakt. „Daardoor is een diplomatiek schandaal ontstaan. Van onze kant hebben wij er in duidelijke bewoordingen zeer sterk tegen geageerd en via verschillende diplomatieke wegen naar een oplossing gezocht, maar dat is niet gelukt.”

Lees meer over