Nieuws/Binnenland

‘Ik was bang voor oorlog’

Ondernemers: ‘consulaat draait op voor de schade’

Door Marieke van Essen

DIJKSTRA, ROEL

ROTTERDAM - Rotterdamse ondernemers, die de dupe zijn geworden van de Turkijerellen vannacht, gaan de rekening neerleggen bij het Turkse consulaat. „Dit had niet hoeven gebeuren als ze zich gewoon aan de afspraken hadden gehouden”, zegt Gianni Michailidis, eigenaar van het Griekse restaurant Olympia.

DIJKSTRA, ROEL

De restauranthouder, die pal tegenover het consulaat zit, moest gisteravond net als alle winkeliers in het noodgebied in opdracht van de politie binnen tien minuten zijn zaak ontruimen. „Op dat moment zaten er circa 120 mensen binnen. Zelf zijn we tot vijf uur ’s ochtends gebleven om onze spullen te beschermen. De politie kon dat niet. En dat begrijp ik, al is het natuurlijk ook heel erg treurig.”

DIJKSTRA, ROEL

De Griekse ondernemer verwacht dat de schade richting de 10.000 euro gaat lopen. „Mensen zijn bang, want ik heb al een aantal afzeggingen gehad voor vanavond.” Zijn vader staat intussen de terrastafels schoon te vegen. Het meubilair – of beter gezegd wat er na het gooien met stenen nog van over is - zit onder het water, afkomstig van een van de waterkanonnen die de politie vannacht moest inzetten. „Ik durfde hier niet te komen. Ik was bang. Bang voor een oorlog”, bekent hij. „De beelden die ik zag hadden er veel van weg. Gelukkig hebben mijn zoons goed gehandeld.”

Ook het Turkse restaurant Nazar likt de wonden van de rellen. De zaak had gisteravond een optreden gepland van een Turkse band, waar bezoekers uit het hele land op af waren afgekomen. „Het heeft me een paar duizend euro gekost”, zegt Hasan Tanyeri. „Ik begrijp wel dat de menigte buiten een punt wilde maken, maar dat het zo uit de hand liep is ongehoord.”

DIJKSTRA, ROEL

Volgens winkeliers die vannacht hun spullen moesten beschermen, had de politie niet verwacht dat het alsnog uit de hand zou lopen. „Tegen een uur zeiden ze tegen ons dat het opklaarde en wensten ze ons een goede nacht toe”, vertelt een ondernemer die uit angst anoniem wil blijven. „Maar toen er een groep van circa tien PKK-figuren de straat in kwam en er jonge jongens met bontkragen verschenen, ging het alsnog mis. Een figuur schopte tegen de achterkant van een ME-bus die weg wilde gaan. Toen ging het helemaal fout.”

Tot dat moment hadden Turkse orde-handhavers, van wie het merendeel op leeftijd, de menigte in bedwang weten te houden. Verhitte Turken, die toen al uren zwaaiend met vlaggen en ’Allahu Akbar’ scanderend voor het consulaat stonden, bleven daardoor op afstand van de in stelling gebrachte ME. „Relschoppers hebben er alsnog een pestzooi van gemaakt. Nee, dit zal nog heel lang voelbaar zijn.”

Lees meer over