Nieuws/Binnenland

Gesprek van de dag maandag 13 maart

Wat gaat Ankara doen?

ANP / Inter Visual Studios / KRO / Getty Images

AMSTERDAM - Na een hevig diplomatiek gevecht met Turkije wacht Nederland nu af of Ankara alle dreigementen daadwerkelijk gaat waarmaken. Intussen probeert het kabinet het verhitte conflict te blussen. Verder: Door een plofkraak bij een pinautomaat in Vinkel, is een deel van het pand van de Rabobank ingestort. En: Als een boer met kiespijn lachte Marc zich door de logeerdate. Hier lees je alles wat nodig is om helemaal op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en mee te kunnen doen aan het gesprek van de dag.

ANP / Inter Visual Studios / KRO / Getty Images

Wat heb je vannacht gemist?

De politie in Amsterdam heeft zondagavond rond kwart voor elf alsnog ingegrepen bij de Turkse betoging op Plein 40-45.

De politie in Amsterdam heeft zondagavond rond kwart voor elf alsnog ingegrepen bij de Turkse betoging op Plein 40-45.

Inter Visual Studio

 • Hoewel het er gisteravond op leek dat verdere demonstraties van Turkse Nederlanders uit zouden blijven, was het uiteindelijk toch weer raak in Amsterdam Nieuw-West. Op het plein hadden zich zo’n 500 Turkse Nederlanders verzameld om te demonstreren. De mobiele eenheid werd ingezet om de demonstranten met waterkanonnen weg te jagen. Lees meer.
 • De Amerikaanse president Donald Trump heeft twee keuzes. Ofwel bewijs aanleveren voor de bewering dat hij tijdens zijn presidentscampagne is afgeluisterd door zijn voorganger Obama, of zijn woorden onmiddellijk terugnemen. Lees meer.
 • Door een plofkraak bij een pinautomaat in het Brabantse Vinkel, is een deel van het pand van de Rabobank ingestort. Voor de bewoners van twee naburige appartementen wordt opvang geregeld, aldus de politie. Er zijn geen gewonden. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

Minister Kaya arriveerde gisteren vanuit Duitsland op luchthaven Atatürk in Istanbul, waar ze de pers te woord stond over haar Nederlandse avontuur.

Minister Kaya arriveerde gisteren vanuit Duitsland op luchthaven Atatürk in Istanbul, waar ze de pers te woord stond over haar Nederlandse avontuur.

ANP

 • Het bezoek van de Turkse minister Kaya zette de diplomatieke rel met Nederland op scherp. Zelfs voor het Turkse consulaat kwam haar komst als complete verrassing. Dat blijkt uit een reconstructie van De Telegraaf. Lees meer.
 • Moskeebestuurders voelen zich onder druk gezet hun achterban aan te sporen op de politieke partij DENK te stemmen, woensdag tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Dat stelt de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) zondag. Lees meer.
 • Nu de schade van de frontale diplomatieke botsing wordt opgenomen, kijkt Nederland even de kat uit de boom. „Er komen allerlei dreigementen uit Ankara, maar we wachten af wat daarvan wordt waargemaakt”, zegt een bron bij het kabinet. Lees meer.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

’Marc, the entertainer’.

’Marc, the entertainer’.

KRO

 • Zondagavond kropen maar liefst vier miljoen Nederlanders weer achter de buis voor een nieuwe aflevering van Boer Zoekt Vrouw. Waar boer Marc het liefst zichzélf zou willen wegsturen, wilde boer Herman het liefst zijn drietal compleet houden. Toch stond Yvon bij hem als eerste op de stoep, dus voor een van de meisjes kwam er een einde aan het muziekreisje. Lees meer.
 • Ajax blijft nadrukkelijk in de achtervolging op koploper Feyenoord. De Amsterdammers zegevierden zondag met 3-0 over FC Twente. De achterstand op aartsrivaal Feyenoord, dat met 5-2 uithaalde tegen AZ, blijft daardoor vier punten. Lees meer.

Wat kan je vandaag volgen?

Mark Rutte en Geert Wilders. Vanavond staan ze tegenover elkaar.

Mark Rutte en Geert Wilders. Vanavond staan ze tegenover elkaar.

ANP

 • VVD-lijstrekker Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders staan vanavond oog in oog in het EenVandaag debat. De twee debatteren over thema's als, zorg, economie en immigratie. Het debat is te zien op NPO1 om 18.15 uur.
 • Twee mannen die ervan verdacht worden dat ze 25 illegalen met een zeiljacht naar Engeland wilden smokkelen, staan maandag voor de rechtbank bij Schiphol. De groep wordt bovendien verdacht van hennepteelt en lidmaatschap van een criminele organisatie. Lees meer.

Wat raden wij verder aan?

Het is rustig bij de Hagia Sophia, ooit een kerk, later een moskee, tegenwoordig een museum. Toeristen zijn niet meer zo happig op reisjes naar Turkije.

Het is rustig bij de Hagia Sophia, ooit een kerk, later een moskee, tegenwoordig een museum. Toeristen zijn niet meer zo happig op reisjes naar Turkije.

Getty Images

 • Bij Nederlanders in Turkije heerst grote onrust na de hoogopgelopen diplomatieke spanningen. De Telegraaf peilde de stemming na de recente ontwikkelingen. „Ik wil hier weg”, zegt Elisabeth Aslan. Twintig jaar geleden verhuisde de 68-jarige Rotterdamse met haar Turkse echtgenoot naar Turkije. Ze bestiert in de regio Antalya een klein parkje met zes vakantiewoningen. „Maar sinds de spanningen hier oplopen, proberen we de boel te verkopen. We willen terug naar Nederland.” Lees meer.
 • Het is een zeldzaamheid in verkiezingstijd, maar Nederlandse politici van links tot rechts hebben eensgezind hun steun uitgesproken voor de terechte, principiële stellingname van het kabinet tegen de Turkse schofferingen en dreigementen. Alleen Denk, het door twee Turkse ex-PvdA’ers geleide partijtje, dook weg. Dat geeft opnieuw te denken waar hun loyaliteit ligt. Lees hier het commentaar van de hoofdredactie over de gebeurtenissen van het afgelopen weekeinde.
 • Eindelijk heeft Nederland daadkracht getoond tegen Turkije. Met de weigering van de landingsrechten van minister Cavusoglu en de uitzetting van zijn collega Kaya, liet het kabinet zien wie hier de baas is. Wij laten niet langer met ons sollen door de fascistoïde Erdogan. Rutte toonde zich hierin een staatsman. Lees meer.