Nieuws/Binnenland

Gesprek van de Dag: dinsdag 14 maart

Erdogan: Ik ben niet de baas!

Door Redactie

De Telegraaf/Hollandse Hoogte/Reuters

Amsterdam - De Turkse president Erdogan reageerde gisteren op de voorpagina van De Telegraaf. ’Wij zijn hier de baas’, zegt Mark Rutte zogenaamd op de voorpagina. Volgens de getergde Turkse leider begrijpt onze premier er helemaal niets van. „Ik ben niet de baas. In mijn land is het volk de baas, hoor Rutte.” Verder: VVD-prominenten ruiken de overwinning. En: In Amsterdam kan de gang naar de stembus het hoogtepunt van de dag worden. Kiezers kunnen daar terecht op 100 meter hoogte in de A’DAM Toren. Hier lees je alles wat nodig is om helemaal op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en mee te kunnen doen aan het gesprek van de dag.

De Telegraaf/Hollandse Hoogte/Reuters

Wat heb je vannacht gemist?

ANP

 • Ahmed Aboutaleb gaf toestemming om te schieten. De burgemeester van Rotterdam hield zaterdag serieus rekening met een geweldsescalatie bij de demonstraties rond het Turkse consulaat en riep daarom specialistische en gewapende agenten op om in te kunnen grijpen als de situatie uit de hand zou lopen. Lees meer.
 • De Nederlandse regering bestudeert de sancties die Turkije maandag heeft aangekondigd. Rutte noemde het „totaal bizar” dat Turkije nu met sancties tegen Nederland komt. Die kwalificatie gebruikte hij ook, nadat Erdogan Nederland fascistisch en nazistisch noemde. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

Premier Rutte, die zich met een gulle lach leent voor een selfie met jeugdige fans, spint garen bij de Turkije-rel.

Premier Rutte, die zich met een gulle lach leent voor een selfie met jeugdige fans, spint garen bij de Turkije-rel.

Reuters

 • VVD-prominenten zien de overwinning in zicht komen. De partij hoopt de premiersbonus te incasseren nu lijsttrekker Mark Rutte in de rel met Turkije als leider van het land naar voren is gestapt. Lees meer.
 • De Turkse president Erdogan reageerde gisteren als door een wesp gestoken op de voorpagina van De Telegraaf. „’Wij zijn hier de baas’, zegt Mark Rutte zogenaamd op de voorpagina. En daaronder een foto van mij met een kruis! Maar ik ben niet de baas. In mijn land is het volk de baas, hoor Rutte.” Lees meer.
 • Er dreigt weer een conflict tussen criminelen uit Amsterdam en criminelen uit Antwerpen behoorlijk uit de hand te lopen. Lees meer.
 • Het lichaam van Kim Jong-nam, de vermoorde halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, is door Maleisië gebalsemd. Eén maand na de geruchtmakende moord is het lichaam van Kim Jong Nam nog altijd niet opgeëist door één van de familieleden. Om het lichaam langer te conserveren hebben de autoriteiten besloten het lijk te balsemen. Lees meer.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

Hollandse Hoogte

 • Het is zonder twijfel het meest spectaculaire stembureau in Amsterdam. Wie daar morgen iets bijzonders wil maken van het stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen, kan stemmen op 100 meter hoogte. Lees meer.
 • Alle NS-conducteurs moeten nog dit jaar worden uitgerust met een nieuwe vinding om treinen beter op tijd te laten rijden. Deze door ProRail ontwikkelde ’smartwatch’ is met succes uitgetest bij een twintigtal conducteurs. Lees meer.
 • We staan in de rij om af te mogen rijden. Op een twintigtal locaties van het CBR loopt het dusdanig storm, dat kandidaten minimaal acht weken moeten wachten om examen te kunnen doen. Lees meer.

Wat kan je vandaag volgen?

De Telegraaf

 • Nog een dag te gaan tot Nederland de gang naar de stembus maakt. Lees hier onze beste artikelen, scherpste columns en leukste video’s in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. In onz verkiezingsblog lees je alles wat je nog moet weten voordat je het rode potlood ter hand neemt. Lees meer
 • Vandaag dient de rechtszaak van een man die er onder meer van wordt verdacht seks te hebben gehad met een zwakbegaafd veertienjarig meisje. Ook zou hij seks hebben gehad met andere tot nu toe onbekend gebleven meisjes. Daarnaast wordt de man verdacht van poging doodslag. Op 18 september 2015 zou hij ruzie hebben gemaakt met een buurman. Hij zou hem met een stenen mok in zijn nek hebben geslagen. Onze verslaggeefster Mascha de Jong is aanwezig in de rechtbank in Amsterdam en doet live verslag via Twitter. (v.a. 9.30 uur). Lees meer.

Wat raden wij verder aan?

Snackbarhouder Selahattin ’Abi’ Vural is opgelucht dat de meeste Turkse Nederlanders „gewoon hun hersens gebruikten”.

Snackbarhouder Selahattin ’Abi’ Vural is opgelucht dat de meeste Turkse Nederlanders „gewoon hun hersens gebruikten”.

Matty van Wijnbergen

 • Wij peilden bij enkelen van de 397.471 Turkse Nederlanders hoe zij de rellen van het afgelopen weekeinde hebben ervaren. De een is voor, de ander tegen, een derde zit in een spagaat van loyaliteit en de vierde ziet het gelijk aan beide kanten. (premium) Lees meer.
 • Via de schotel komt gekleurd nieuws vanuit Ankara binnen. Wantrouwen tegen het Westen en heilig geloof in allerlei complotten. Het is niet zo gek dat tachtig procent van de Nederturken de Nederlandse politiek niet vertrouwt. „Het is complot op complot bij de Turken. Al ruim honderd jaar denken ze dat iedereen hen koste wat het kost klein wil houden.” (premium) Lees meer.
 • Chinese producten zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse winkels, maar in China is juist ‘Made in The Netherlands’ immens populair. Het succes van onder meer Philips en SuitSupply zorgt ervoor dat ook andere ondernemers de stap naar het Aziatische land willen maken. (premium) Lees meer.

Door Redactie