Nieuws/Binnenland

Aantijging Erdogan ’bizar’

Dutchbat-veteranen: dit moet je niet serieus willen nemen

Door Olof van Joolen

ANP

Veteranen van Dutchbat 3 dat de val van de enclave Srebrenica meemaakte, vinden aantijgingen van de Turkse president Erdogan dat zij 8000 moslims zouden hebben ’afgemaakt’ zo bizar dat ze niet serieus moeten worden genomen.

ANP

Volgens veteraan en voorzitter Derk Zwaan van de vereniging Dutchbat 3 zijn de woorden van Erdogan niks meer dan een provocatie die past in het rijtje ongefundeerde beledigingen van de afgelopen dagen. „Daarom moet je dit niet serieus willen nemen”, aldus Zwaan.

Bij de vereniging komen volgens hem wel heftige reacties binnen van leden. „Dit wordt weer gevoeld als een sneer naar ons”, legt Zwaan uit. „Tegelijkertijd: waar waren de Turken toen wij daar in 1995 stonden? Ik heb ze niet gezien. We moeten dit gewoon van ons laten afglijden.”

Dutchbat 3 was onderwerp van een serie internationale en nationale onderzoeken. Geen ervan kwam ook maar in de buurt van de conclusie die Erdogan nu trekt. De rode lijn was altijd dat de Nederlanders met een te slap mandaat en dito bewapening zijn weggestuurd om de mosliminwoners te kunnen beschermen tegen de agressie van de Bosnische-Serviërs.