Nieuws

Fabrikanten laten zich inspireren door casemodders

Creatief met een computerkast

Door Gabi Ouwerkerk

Peter Brands bij zijn bureau dat tevens de behuizing van de computer is.

Peter Brands bij zijn bureau dat tevens de behuizing van de computer is.

FRANS PAALMAN

URK - Knutselen aan de behuizing van je computer puur voor de looks of om hem stiller te krijgen. Voor de meeste casemodders is het puur hobby, al lukt het een aantal om er hun werk van te maken. Behuizingfabrikanten maken dankbaar gebruik van alle creativiteit.

Peter Brands bij zijn bureau dat tevens de behuizing van de computer is.

Peter Brands bij zijn bureau dat tevens de behuizing van de computer is.

FRANS PAALMAN

„Veel ideeën die behuizingfabrikanten toepassen komen van casemodders”, vertelt Peter Brands uit Urk. Brands is een van de bekendste casemodders van ons land. Zijn meest opvallende ontwerp is de L3p D3sk, een bureau met doorzichtig blad zodat de componenten, lichteffecten en waterkoeling zichtbaar zijn.

Gebruikers sleutelen aan hun pc om het uiterlijk te verfraaien of om de werking te verbeteren. „Ik krijg vaak vragen van professionals die hun pc gebruiken voor het bewerken van video hoe ze hun pc stiller kunnen maken met hulp van waterkoeling”, vertelt Brands.

Water is een effectieve manier om processor en videokaart te koelen. Bovendien kan het er fraai uitzien. Casemodders frezen hun eigen waterkoelingsblokken waar ze vervolgens gekleurd water doorheen laten lopen.

Brands maakt meestal alles met de hand. „Ik gebruik een handzaag en een vijl.” Tegenwoordig maken modders ook gebruik van moderne technieken als 3D-printen, lasersnijden en computergestuurd vrezen. „Lang niet iedereen heeft daar toegang toe. Ik ook niet. Maar als ik een laser gesneden paneel nodig heb, is er altijd wel iemand in de gemeenschap die dat voor mij wil maken.”

Fabrikanten maken er geen geheim van dat ze gebruikmaken van de creativiteit van hobbysleutelaars. De Taiwanese casefabrikanten Cooler Master en Thermaltake houden CaseMod kampioenschappen. In 2011 werd Brands met zijn L3p D3sk tweede bij Cooler Master. In 2016 won hij de wedstrijd bij Thermaltake en daarmee een bedrag van $6000. Dat komt bovenop een bedrag van $2500 die alle deelnemers ontvangen als ze het ontwerp binnen drie weken af hebben. Daarnaast mogen ze alle hardware houden.

Fabrikanten werken graag samen met Brands. „Bij Cooler Master heb ik samen met andere modders meegedacht over het ontwerp van een basisbehuizing voor beginnende modders en bijbehorende accessoires.” Hij krijgt geen geld voor zijn advies. Wel betaalt de fabrikant alle reis- en verblijfkosten. Regelmatig slaat hij aanvragen af, omdat hij ook gewoon vijf dagen per week in de scheepsbouw werkt.

De Urker is tweemaal een baan aangeboden als caseontwerper. Hij weigerde. „Dan zou ik moeten verhuizen en als echte Urker blijf ik op de bult.” Hij ziet het modden dan ook puur als hobby. „Ik werk al 18 jaar in de scheepsbouw als elektricien en sinds 5 jaar in de luxe jachtbouw. De technieken die ik daar zie, gebruik ik ook in mijn ontwerpen.”

Een keer heeft hij het zakelijk geprobeerd. „Een Amerikaan wilde een commerciële versie van mijn L3p D3sk op de markt zetten. Hij heeft me overgehaald om mee te doen. We hebben uiteindelijk tweehonderd exemplaren verkocht via Kickstarter, maar de ontwikkelkosten waren veel te hoog.”

Voor de commerciële versie van zijn computerbureau heeft Brands destijds een designpatent aangevraagd, maar voor zijn andere ontwerpen doet hij dat nooit. „Ik zie het als een eer als iemand mijn producten namaakt.”

Door Gabi Ouwerkerk