Nieuws

John Williams getuige van heftig scheidingsproces

Door Patricia Cortie

EM-Press/Patrick van Emst / Brunopress

Een stel dat al tijden ruziet over een verbouwing staat eindelijk in een prachtige, pas opgeknapte badkamer. Waar de bom alsnog barst. De aflevering van Help, mijn man is klusser donderdagavond zorgt voor een rollercoaster van emoties bij presentator John Williams. „Ik ben bijna letterlijk op mijn knieën gegaan.”

EM-Press/Patrick van Emst / Brunopress

„Het zit zó ingebakken in het DNA van het programma: dat het altijd goed moet komen. Het voelt als een verlies dat we dat niet voor elkaar hebben gekregen. Het programma was voor hen absoluut de laatste strohalm. Ze hadden de scheidingspapieren al getekend, maar nog niet ingediend.”

Williams leefde tijdens de opnames een week lang mee met kandidaten Huub en Renate. Zij had al eerder hulp ingeschakeld om de badkamer, waarin de badkuip op pur stond en de muren geen enkele bekleding hadden, na jaren op te knappen. Maar haar echtgenoot ging daar keer op keer voor liggen. Toch maakte hij de klus zelf niet af. In een gespannen situatie kwam Williams aan bij de twee.

„Het was heftig. Het is voor het eerst dat we een scheidingsproces hebben gefilmd. Het was een koude toestand. De vrouw spiegelde het iets te positief voor. Ik dacht: ’nou, mevrouw, het kan wel goed komen, maar dat gaat niet zo makkelijk’. En we hebben Huub hulp aangeboden, een coach, dat doen we ook heel graag. Maar hij wilde weg.”

De climax vond plaats in de badkamer waar alles om te doen was. Met Williams en de camera. „Als je integraal zou uitzenden hoe het einde was… Het ziet er op tv nu al pijnlijk uit, maar we stonden er wel tien minuten, waarvan er misschien maar drie minuten werd gesproken. Zij keken elkaar aan en dachten: ’mijn God, we gaan uit elkaar’. En daar stond ik dan bij.”

„We wisten: het gaat gewoon niet meer. Het is op. Ik ben benieuwd hoe de kijkers gaan reageren. Er was ooit een vrouw die achteraf niet blij was met haar keuken. Daar raakte ik van in de war. We hadden zó ons best gedaan. Nou, dit voelt als drie of vier keer zo erg.”

„Je begint aan een seizoen en denkt: we gaan weer knallen. De badkamer komt af en ze gaan elkaar weer leuk vinden. En dan gaat het de andere kant op.”

Huub liet ook de ’klusbusters’ buiten staan tijdens de opnames. Williams: „Maar stoppen was voor ons geen optie. Dat kun je ook niet maken naar die vrouw toe. Zij vroeg ons: wil je mijn badkamer op orde maken, en mijn huwelijk? De relatie loopt niet, maar de badkamer is wel netjes. Ik vind het ook mooi om te laten zien dat dit geen gescript programma is. Dit is het echte leven. Ik zeg ook altijd tegen de teamleden: vergeet de camera’s, hoe zou jij deze mensen helpen? En denk niet na of het wel goed is in beeld. Wij hebben vaak shots die, tussen aanhalingstekens, heel lelijk zijn, maar jammer dan. We doen niets over.”

Het elfde seizoen is nog maar net van start, maar Williams roept nu al nieuwe paren, waar een klusdrama hun geluk overschaduwt, op zich aan te melden. „Dat doen we standaard, na de uitzending. Ik hoop dat er een volgend seizoen komt. Altijd.”

Door Patricia Cortie