Nieuws/Binnenland

Spekman legt lot in handen van PvdA-leden

ANP

DEN HAAG - PvdA-voorzitter Hans Spekman is zelf niet van plan om het veld te ruimen na de historische nederlaag die zijn partij woensdag leed: ,,Daar gaan de leden over''. Spekman legt zaterdag verantwoording af aan zijn achterban op een bijeenkomst van de ledenraad van zijn partij in Utrecht.

ANP

Spekman wees er donderdagochtend op dat de PvdA-leden hem vorig jaar nog hebben herkozen. De PvdA-voorzitter kwam de afgelopen dagen, toen het debacle voor zijn partij zich aftekende, onder vuur te liggen. Hij zou zich de nederlaag moeten aantrekken en zijn conclusies trekken. Maar de partijtop hamert voorlopig op ,,samen uit, samen thuis'' en stelt dat het belangrijk is ,,elkaar juist nu vast te houden''.

PvdA-voorman Lodewijk Asscher denkt dat de ledenraad zaterdag niet druk zal zijn met een oordeel over de partijvoorzitter en partijleider, maar vooral ,,gewoon de wonden zal likken en bespreken wat er gebeurd is''. Asscher wil verder niet speculeren over het oordeel van de leden: ,,Ik ga door''.

Spekman organiseerde vorig jaar lijsttrekkersverkiezingen, waarbij vicepremier Lodewijk Asscher fractievoorzitter Diederik Samsom versloeg. Samsom leidde de PvdA in 2012, na een inhaalrace, naar een ruime overwinning. De sociaaldemocraten werden toen de tweede partij en gingen een regeringscoalitie aan met de VVD.

Met ruim 97 procent van de stemmen geteld staat de PvdA op een verlies van 29 zetels. De sociaaldemocraten houden maar negen Tweede Kamerzetels over.