Nieuws

Grensverlegger Emi & Eve maakt Cambodja schoner

Sieraden van landmijnen

Door Annelie Langerak

Cassandra Postema met een van de smeden in Phnom Penh die landmijnen en bommen omsmelt tot unieke sieraden.

Cassandra Postema met een van de smeden in Phnom Penh die landmijnen en bommen omsmelt tot unieke sieraden.

EIGEN FOTO

Phnom Penh - Emi & Eve smelt landmijnen en bommen in Cambodja om tot unieke sieraden. Elk ontwerp is een blinkend symbool van vrede. Pakkende slogans als ’From Bombs to Beauty’ trekken de aandacht op de verkoopplekken van de producten.

Cassandra Postema met een van de smeden in Phnom Penh die landmijnen en bommen omsmelt tot unieke sieraden.

Cassandra Postema met een van de smeden in Phnom Penh die landmijnen en bommen omsmelt tot unieke sieraden.

EIGEN FOTO

Oprichtster Cassandra Postema deed een modeopleiding in Londen. Haar ontwerpen verschenen in prominente boetieks en modemagazines. De zaken liepen goed. „Maar ik begon me af te vragen hoe ik meer betekenis kon geven aan mijn bedrijf.”

Ze vertrok naar Azië. In Cambodja ontmoette ze een echtpaar dat sieraden maakte van landmijnen, een overblijfsel van de oorlog in het Zuidoost-Aziatische land. Ondanks jarenlange opruimacties vallen er nog steeds slachtoffers door de onontplofte mijnen waarmee het land is bezaaid.

„Ik vond het zo’n interessant idee, zowel wat betreft ontwerpuitdaging als marketing, dat ik meteen een armband liet maken door een lokale smid en die ter plekke op Facebook zette om de interesse te peilen. Daar kwamen zo veel positieve reacties op. Ik wist dat het zou lukken.”

Het merk Emi & Eve was geboren. Het allereerste ontwerp, de armband ’Peace’, maakt nog steeds deel uit van de collecties. Ook wordt saffier, topaas, aquamarijn en onyx uit Cambodja gebruikt.

De smeden en naaisters in Phnom Penh krijgen een opleiding en fatsoenlijk betaald. „Ze hebben van alles doorstaan in de oorlog. Ik vind het zeer inspirerend dat ze er eigenlijk nog steeds mee bezig zijn, maar dan op een positieve manier en het van iets kwaads naar iets goeds weten om te zetten.”

Het materiaal komt van CMAC, de officiële instantie voor het opruimen van de mijnen. Postema is zelf met een mijnopruimingsteam op pad gegaan. Centimeter voor centimeter speuren mijnoruimers de bodem af met een detector. Werk dat een engelengeduld vergt. „Ik vind het belangrijk om zelf te zien waar het vandaan komt en hoe het is verkregen, zodat ik dat mijn klanten kan laten weten.”

De sieradencollecties worden online verkocht en bij verkooppunten in onder andere Singapore. Onlangs is een contract met een grote distributeur van driehonderd winkels in Italië binnengehaald. „Dat levert kapitaal op om verder te groeien. Helaas is er nog zeker voor zo’n tien jaar mijn- en bommateriaal.”

Als dat op is, heeft ze een van haar doelen bereikt. „Meegeholpen om Cambodja veilig te maken en kansarme mensen voorzien van een opleiding en werk. Dan gaan we door met nieuwe producten. En tragisch genoeg zijn er nog veel meer onontplofte mijnen en bommen elders ter wereld.”

Als ontwerpster en zakenvrouw probeert Postema anderen te inspireren innovatieve oplossingen te zoeken voor maatschappelijke uitdagingen. „Een trend die ik ook zie in de mode- en designwereld. Steeds meer merken produceren kleding en accessoires zonder uitbuiting.”

Ze voegt eraan toe: „De reden om een product te kopen, moet niet slechts zijn dat het op ethisch verantwoorde wijze is gemaakt. Het product moet goed zijn en op zichzelf staan. Alleen dan kun je succesvol zijn.”