Nieuws/Binnenland

Turks protest Rotterdam gaat niet door

Rellen in Rotterdam afgelopen zaterdag.

Rellen in Rotterdam afgelopen zaterdag.

Reuters

Rotterdam - Een pro-Turkse demonstratie in Rotterdam, die gepland stond voor vrijdag, is afgemeld bij de politie. Dat bevestigde een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving in het AD hierover.

Rellen in Rotterdam afgelopen zaterdag.

Rellen in Rotterdam afgelopen zaterdag.

Reuters

Eerder op de dag stemde burgemeester Aboutaleb van Rotterdam in met het verzoek tot een protest. De demonstratie was aangevraagd door drie Turkse organisaties die willen pleiten voor de vrijheid van meningsuiting van Turken in Nederland.

Volgens het AD meldt de organisatie nu in een bericht op Facebook dat ze niet in kunnen staan voor de veiligheid van de deelnemers. De betreffende pagina is inmiddels offline.

Boos over politieoptreden zaterdag

De organisaties meldden ook boos te over het politieoptreden van afgelopen zaterdag tegen demonstranten bij het Turkse consulaat-generaal aan de Westblaak. Daar hadden zich honderden mensen verzameld om een toespraak van de Turkse minister voor familiezaken bij te wonen, maar die mocht niet worden gehouden. Daarna ontstonden rellen en moest de ME optreden.

Demonstranten mochten van de burgemeester tussen 17.00 en 19.00 uur in optocht van het plein voor Rotterdam Centraal naar het Schouwburgplein lopen. De locaties worden evengoed nadrukkelijk in de gaten gehouden, aldus de zegsman van de gemeente.

Lees meer over