Nieuws

AkzoNobel klaar voor het grote werk

Door Wouter van Bergen

MARCEL ANTONISSE

Amsterdam - Bij de presentatie van de jaarcijfers van AkzoNobel over 2016 in februari zat een boodschap verstopt in een term die er niet in stond. Waar het management een jaar eerder nog aankondigde dat het bedrijf al ’kralenrijgend’ acquisities wilde plegen, waren de ’kralen’ -aankopen van relatief bescheiden omgang- een jaar later stilletjes verdwenen. In februari 2017 ging het nog kaal over ’overnames’.

MARCEL ANTONISSE

Wat er ook over ceo Ton Büchner beweerd mag worden, hij staat wel bekend als een man die woord houdt. De rendementsdoelstellingen die de topman in 2013 voor de periode tot 2016 opstelde, werden met de precisie van een Zwitsers uurwerk gehaald. En ook de kraal waarmee Akzo wilde gaan rijgen, kwam snel boven tafel. Een dag na de opmerking over het rijgen, bleek het bedrijf in gesprek te zijn met Basf met de overname van diens industriële lakken.

Uit het weglaten van het kralenelement valt al af te leiden dat AkzoNobel vanaf nu ook op groot wild jaagt. Oftewel, waar de Basf-deal met een aankoopprijs van €400 miljoen nog een ’kraal’ mocht heten, is het Nederlandse chemiebedrijf vanaf nu ook in de wedstrijd voor echt grote overnames, inclusief miljardendeals.

Dat brengt AkzoNobel terug op een pad waar het zich al tientallen jaren thuis voelt en alleen onder de eerste jaren onder het regime van Büchner even heeft verlaten: groeien door middel van fusies en overnames. Het beeld wordt nog eens versterkt door de aankondiging van het bedrijf dat het van plan is zijn specialty chemicals af te stoten, in een reactie op het nieuws dat de Amerikaanse concurrent €21 miljard wil bieden op AkzoNobel. De verkoop van het onderdeel kan €12 tot €14 miljard opleveren, waarmee deze operatie niet alleen het bedrijf moet verlossen van de ’conglomeraat-korting’ op de prijs van het aandeel, maar ook ampele financiële ruimte biedt om overnames te plegen.

„Er is een oorlogskas”, zegt een bron in de markt en daarmee is niets te weinig gezegd. Inclusief alle kredietlijnen en de mogelijkheid om 20% extra aandelen uit te geven, kan AkzoNobel op korte termijn beschikken over tegen de €7 miljard, exclusief de opbrengst van de aangekondigde verkoop van de chemieactiviteiten. Akzo stond net op het punt om boodschappen te doen, toen PPG aan de deur klopte met een bod van €83 per aandeel, dat begin vorige week nog €64 deed.

Want het is maar de vraag of de dagen van AkzoNobel zijn geteld, nu PPG met concrete belangstelling komt, ook nu de Amerikanen lijken te werken aan een hoger bod. Van vier scenario’s die analisten van Exane BNP Paribas voor zich zien, heeft een geslaagde overname van PPG met een waarschijnlijkheid van 10% zelfs de kleinste kans. Akzo beschikt over een stevige verdedigingswal en heeft duidelijk aangegeven een overname echt niet te zien zitten.

Een tweede mogelijkheid, met 20% waarschijnlijkheid, is volgens Exane BNP Paribas dat Akzo zijn chemiespecialiteiten naar de beurs brengt en zo aanvankelijk vooral aandeelhouder wordt in het huidige dochterbedrijf.

Daarmee is AkzoNobel in ieder geval van de conglomeraatkorting af, maar levert niet direct extra middelen voor overnames op. Deze mogelijkheid dichten de analisten echter een kleine kans toe, vanwege Akzo’s ’lange geschiedenis als het gaat om het herschikken van zijn activiteitenportfolio en een sterke logica voor consolidatie op de verf- en lakkenmarkt’.

Een derde optie zou een onderhandse verkoop van Chemical Specialties zijn, waarbij de opbrengst zou worden gebruikt voor een een grote aankoop. Voor het onderdeel zou zeker belangstelling zijn, van zowel chemiebedrijven als private equitypartijen. Een mogelijk overnamedoel voor Akzo zou de Amerikaanse coatingproducent Axalta zijn, dat vooral sterk in autolakken is, dat rond de $11 miljard waard zou zijn. Dit scenario wordt een waarschijnlijkheid van 30% toegedicht.

De grootste kans (40%) zien de analisten echter voor een toekomst waarbij Akzo de opbrengst van een verkoop van het chemie-onderdeel niet gebruikt voor één grote aankoop, maar voor diverse kleinere aankopen en een deel van de opbrengsten overmaakt aan aandeelhouders.

Aangezien er wereldwijd ettelijke verfbedrijven bestaan, heeft die optie in iedere geval minder risico om te mislukken dan het doen van grote overnames.