Nieuws

Oud-tophockeyer Brinkman waarschuwt:

’Rel Eurlings slechtvoor positie in IOC’

Eurlings was bij de Zomerspelen in Brazilië als lid van het IOC.

Eurlings was bij de Zomerspelen in Brazilië als lid van het IOC.

ANP

Amsterdam - Van onze verslaggevers

Eurlings was bij de Zomerspelen in Brazilië als lid van het IOC.

Eurlings was bij de Zomerspelen in Brazilië als lid van het IOC.

ANP

„Dit is voor Nederland internationaal een behoorlijke schram”, zegt Brinkman. Eerder deze week trof Eurlings een schikking met het Openbaar Ministerie vanwege mishandeling van zijn ex-vriendin. Eurlings heeft zonder tussenkomst van de rechter een werkstraf gekregen en heeft nu een strafblad. Dit staat op gespannen voet met de ethische codes van het Internationaal Olympisch Comité.

Nederland bezette ooit vier zetels in het comité dat de Olympische Spelen organiseert, maar daar is er inmiddels nog maar een van over. Om te redden wat er te redden valt, moet Nederland zich nu ’nederig opstellen’, adviseert Brinkman. „Bestuurders moeten van onbesproken gedrag zijn, met volledige transparantie. Er moet nu een heldere verklaring komen. Stop met de doofpot. Eurlings en NOC*NSF-baas André Bolhuis zouden nu bij IOC-baas Thomas Bach op audiëntie moeten gaan en open kaart moeten spelen.”

In 2013 werd Eurlings gekozen als IOC-lid. Bij zijn benoeming speelden koning Willem-Alexander en Hein Verbruggen, beiden erelid van het IOC, op de achtergrond een prominente rol. De Limburger werd moeiteloos gekozen en belandde in de zogenoemde groep van 70 permanente leden. Mocht Eurlings zijn lidmaatschap door de affaire verliezen, dan moet Nederland achteraan aansluiten.

Ook voor de kansen op de komst van de Zomerspelen van 2028 naar Nederland is de zaak-Eurlings geen goed nieuws, zegt Brinkman. „Het kan niet zo zijn dat je met al je inspanningen zo’n affaire aan je broek hebt.”

Martin Franken, jarenlang rechterhand van toenmalig IOC-lid Anton Geesink, denkt dat deze affaire besproken zal worden binnen het bestuur. „Het IOC hecht erg aan ethische normen. Dit zullen ze ongetwijfeld toetsen.”

Intussen reageren betrokken instanties zeer terughoudend op de gevoelige zaak. „Dit is een privézaak”, aldus IOC-woordvoerder Mark Adams. „Het IOC is op de hoogte van de ontmoeting tussen de heer Eurlings en het Openbaar Ministerie, dat heeft verklaard niet tot vervolging over te willen gaan. Daarom einde commentaar.”

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat interesse heeft in de Spelen van 2028, weigert eveneens commentaar. Ook Hein Verbruggen, die van 1998 tot 2008 namens ons land zitting had in het IOC, gaat liever niet in op de kwestie. „Blijkbaar is het voor het IOC geen zaak. Dan wens ik verder geen commentaar te geven.”