Nieuws/Buitenland

Passagiers stonden doodsangsten uit op vliegveld

Ooggetuige Orly: ’Hij greep haar bij de nek’

AP

PARIJS - De man die zaterdagochtend is doodgeschoten op het vliegveld Orly bij Parijs, had even daarvoor een vrouwelijke militair overmeesterd. „Hij hield haar vast bij haar nek en arm en pakte haar wapen af”, zegt de Fransman Dominique, die getuige was van het geweld.

AP

„Toen we ons realiseerden dat het serieus was, renden we weg. Daarna hoorden we twee schoten en werden we geëvacueerd.” Ook de Franse Yasmine, die op het vliegveld werkt, hoorde de schoten. „We snapten eerst niet wat het was. Het klonk alsof er iets op de vloer viel. Daarna hoorden we het nog een keer. En nog een keer. Toen wisten we dat het mis was.”

De aanvaller stond bij de Franse inlichtingendiensten bekend als geradicaliseerde moslim. De man had eerder op de dag in een voorstad van Parijs op agenten geschoten, aldus minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux. De schietincidenten worden onderzocht door terrorismebestrijders van het Franse Openbaar Ministerie.

Hij droeg geen explosieven bij zich en er is verder niemand gewond geraakt. Het hele vliegveld is ontruimd en alle vluchten zijn opgeschort. De twee terminals gaan zaterdag weer open. Het incident was in de zuidelijke terminal en die blijft waarschijnlijk tot in de avond dicht. De westelijke terminal heropent snel. De luchthaven van Orly, ten zuiden van Parijs, is met circa 30 miljoen reizigers per jaar de tweede luchthaven van Frankrijk.