Nieuws

Productie en handel exploderen door weinig tegengas

Drugscriminaliteit naar triest record

Door Mick van Wely

Het is de gemeenschappelijke deler de laatste tijd bij onderschepte drugstransporten, ontmantelde drugslabs en aangetroffen grondstofvoorraden. De ongekende omvang. Het getuigt van een rotsvast vertrouwen en macht van de Drugs BV en vraagt meer dan ooit om een hard tegenoffensief.

Het zijn alarmerende cijfers. Neem de partij van 4200 kilo cocaïne die de politie in januari ontdekte in een container in Hazeldonk. Een derde van de totale hoeveelheid onderschepte coke in de Rotterdamse haven in 2016. Nederland kan de borst natmaken. De cokeproductie in Colombia steeg in 2016 met 18 procent en ook andere landen produceren steeds meer cocaïne.

Dan de pillenindustrie. In een oplegger in het Zeeuwse Rilland trof de politie in februari een hoeveelheid xtc-grondstoffen aan waarmee één miljard pillen konden worden gemaakt. Een record in het zuiden, de bakermat van de synthetische drugs.

In het laatste rapport van de European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) in 2015 werd gewaarschuwd voor de groeiende productie van heroïne in Pakistan en Afghanistan en een toename van smokkel via Afrika, maar vooral Turkije. Prompt legde de politie in Antwerpen in februari dit jaar beslag op 1100 kilo heroïne, die bestemd was voor Nederland. De partij had een waarde van 65 miljoen euro en is een absoluut record in ons land.

De omvang van de partijen getuigt van een grenzeloos vertrouwen onder criminelen in de goede afloop bij smokkel en productie. Ze durven miljoen euro’s te investeren en kunnen verliezen moeiteloos accepteren. De politie zelf erkent ook dat misschien 10 tot 25 procent van de drugs in beslag genomen wordt.

De abnormale omvang laat ook zien dat er sprake is van goed georganiseerde criminele groeperingen. Dit soort partijen vergt een goed doordachte logistiek en grote investeringen. Deze organisaties konden ongehinderd groeien.

Er zijn twee belangrijke oorzaken voor de huidige trend. Door de reorganisatie bij de Nationale Politie en de onrust als gevolg hiervan en de bezuinigingen bij politie en justitie heeft de aanpak van de georganiseerde misdaad een zware deuk opgelopen.

Het eerste waarop wordt ingeleverd zijn langdurige onderzoeken met vooral ook gedegen financieel onderzoek. En juist die zijn nodig voor de bestrijding van de zware criminaliteit.

Tel daarbij de economische crisis op. De zware misdaad moet het hebben van facilitators. Bijvoorbeeld mensen die vastgoed willens en wetens aan louche types verhuren, die het gebruiken om geld wit te wassen en drugs te produceren. Als de financiële nood hoog is, is de drempel om in zee te gaan met dubieuze personen aanmerkelijk lager.

Waarom is de groei van de Drugs BV zo zorgwekkend? De groeiende handel zorgt voor corruptie, infiltratie van onder- in de bovenwereld en meer geweld op straat. Drugs zijn bovendien toegankelijker voor het publiek.

Maar de politiek lijkt zich nauwelijks druk te maken over dit gevaar. In de aanloop naar de verkiezingen is het nauwelijks een thema geweest. Alleen het CDA lijkt zich het gevaar te realiseren.

Als de zware georganiseerde misdaad niet beter wordt aangepakt, zal de maatschappij het effect van de groei binnen enkele jaren op niet mis te verstane wijze merken.

Door Mick van Wely

Misdaadverslaggever