Nieuws

Braziliaans schandaal dijt uit

Vleesknoeier zet bij ons af

Door Mick van Wely

In Brazilië is bedorven vlees in de winkels beland.

In Brazilië is bedorven vlees in de winkels beland.

Foto Bloomberg

Zoeterwoude - Ook een bedrijf in Nederland importeert vlees van een van de twee Braziliaanse producenten JBS en BRF die centraal staan in een zeer omvangrijk schandaal rond bedorven vlees. Importeur World’s Finest Meat in Zoeterwoude sluit uit dat via het bedrijf fout vlees in winkels is beland.

In Brazilië is bedorven vlees in de winkels beland.

In Brazilië is bedorven vlees in de winkels beland.

Foto Bloomberg

De enorme vleesrel houdt Brazilië – en inmiddels ook Europa – sinds vrijdagochtend in de greep. Inspecteurs van het ministerie van Landbouw knepen in ruil voor steekpenningen een oogje dicht bij controles.

Bedorven vlees werd opnieuw verpakt en belandde op de Braziliaanse markt of werd naar Europa verzonden. Ook bleek gewerkt te worden met kankerverwekkende stoffen om te voorkomen dat controleurs of handelaren zouden opmerken dat het vlees bedorven was. Bij veertig slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven zijn invallen gedaan. Ruim 300 arrestaties zijn uitgevaardigd.

De vraag is of en hoeveel ’fout vlees’ er op de Europese markt is beland. Onderzoeksleider Maurício Moscardi Grillo van de Federale Politie verklaarde op een persconferentie in Brazilië dat in ieder geval geprobeerd is via een Italiaanse haven en Rotterdam om bedorven vlees te exporteren. Gepoogd werd om inspecties te omzeilen.

Het familiebedrijf World’s Finest Meat in Zoeterwoude is, zo blijkt uit eigen onderzoek, een van de bedrijven die vlees importeert van Friboi, dat onderdeel is van de foute vleesgigant JBS. Het bedrijf zet het vlees af in heel Europa.

„Het klopt dat wij, in zeer geringe mate, rundvlees importeren van JBS/Friboi Brazilië. Het is belangrijk te weten dat al het vlees dat voor de EU markt wordt geproduceerd onder strenge controle staat, uitgevoerd door de EU gecertificeerde veterinaire dienst”, laat Charlotte Zandbergen van het bedrijf in een reactie weten.

Aan de EU-grens wordt het vlees aan een controle onderworpen alvorens het op de Europese markt wordt toegelaten. „Daarnaast wordt het bij onze eigen ingangscontrole opnieuw aan een strenge controle onderworpen. Wij accepteren alleen vlees dat aan alle eisen van voedselveiligheid voldoet. Wij veroordelen dan ook alle vormen van fraude en hebben voedselveiligheid hoog in het vaandel staan.”

Het bedrijf sluit uit dat er bedorven vlees via hen in de schappen in Nederland of andere EU landen is beland. Ook zijn er bij eigen controles geen ladingen bedorven vlees opgemerkt die wel door inspecties bij de EU grens zijn gekomen.

Het bedrijf geeft desgevraagd geen informatie over welke bedrijven in Nederland vlees van World’s Finest Meat afnemen, omdat ’het klantenbestand niet kan worden prijsgegeven’.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die erop toe moet zien dat ons eten veilig is, kan niet zeggen of bedorven vlees in Nederland in de schappen is beland. „Maar al het vlees dat de EU binnenkomt, wordt streng gecontroleerd. Blijkt een container vlees te hebben dat niet voldoet aan de kwaliteitsnorm, dat volgen er onmiddellijk sancties”, laat een woordvoerder weten.

De Nederlandse poot van JBS, JBS Foods International in Amstelveen, was onbereikbaar voor commentaar. Ook de groothandel Makro die vlees afneemt van World’s Finest Meat, was onbereikbaar voor commentaar.

De Europese Unie heeft inmiddels aangekondigd alle invoer van rund- en kippenvlees stop te zetten als de Braziliaanse overheid niet kan garanderen dat het vlees voldoet aan de EU-normen.

Door Mick van Wely

Misdaadverslaggever