Nieuws/Binnenland

Vraagtekens bij florissante uitkomst CBS-onderzoek

Is gelukkige ook eerlijk?

AMSTERDAM - Een land vol boze witte mannen of niet, we blijven beweren dat we met ons allen gemiddeld ongekend gelukkig zijn. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek lachte ook in 2016 het leven 88 procent van de Nederlanders toe, een cijfer waarmee je vandaag naar buiten kunt komen, op de Dag Van Het Geluk.

Volgens psycholoog Jeffrey Wijnberg doen we er niettemin verstandig aan om enige kanttekeningen te plaatsen bij de cijfers. „Ze zijn vooral goed voor de krantenkoppen”, stelt hij. „De vraag is: hoe eerlijk zijn mensen over hun gemoedstoestand? Amerikanen zijn op dat gebied goede toneelspelers en we zijn nogal geneigd om veel van hen over te nemen. Vraag Donald Trump hoe zijn huwelijk is en hij zal zeggen: ’great’. Terwijl ik toch stellig de indruk heb dat het alles behalve rozengeur en maneschijn is in zijn relatie. Er zijn veel ras-optimisten en ontkenners onder ons.”

Uit het CBS-onderzoek blijkt dat liefst 92 procent van de Nederlanders met een relatie beweert gelukkig te zijn. Kunnen ook gevalletjes tussen zitten van schijn bedriegt, zegt Wijnberg. „Ik ken mensen met een heel slechte relatie en als ik vraag of ze gelukkig zijn, antwoorden ze: ’O ja hoor’. Daar kun je niet te veel waarde aan hechten.”

Landgenoten met een partner zijn gemiddeld gelukkiger dan zij die solo door het leven gaan, zeggen ze: 92 tegenover 79 procent. Dit percentage blije stelletjes daalt naar 65 procent wanneer sprake is van onvrede in de relatie. Dat roept bij het CBS de vraag op: zijn minder gelukkige mensen automatisch vaker ontevreden over hun partners of leidt een slechte relatie tot minder geluk?

Wijnberg stelt daar andere vragen tegenover: „Hoe bepalend zijn factoren als vastigheid en toekomstperspectief voor geluk? En wanneer informeer je naar de gemoedstoestand van iemand met een gebroken relatie? Is de persoon net gescheiden, dan voelt het alsof zijn of haar toekomst aan barrels is geschoten. Andersom kan ook. In het begin de scheiding als verlossing zien en later tot het besef komen: wat nu?”

Relevant is volgens de huispsycholoog van De Telegraaf ook of je bent gedumpt of hebt gedumpt. „Zat je in een beroerde relatie en besluit je partner om jou te dumpen, dan komt de klap nog harder aan. Ik adviseer dan vaak: dump terug! Doe alsof jíj de knoop hebt doorgehakt. Dat kan helend werken.”

Het geluksgevoel gaat ook sterk samen met iemands gezondheid. Van degenen die hun gezondheid als (zeer) slecht beoordelen, noemt 58 procent zichzelf gelukkig, en is 16 procent ongelukkig. Een als zeer goed ervaren gezondheid gaat veel vaker samen met geluk: 94 procent is gelukkig en 1 procent ongelukkig.