Nieuws/Binnenland

Wilders ziet wel degelijk rol weggelegd voor PVV

Rutte regeert liefst met CDA, D66 en een vierde

Door Redactie parlement

Verkenner Edith Schippers ontvangt VVD-leider Mark Rutte.

Verkenner Edith Schippers ontvangt VVD-leider Mark Rutte.

ANP

Den Haag - UPDATE 17:30 uur - Politieke partijen geven vandaag bij verkenner Edith Schippers aan wat voor wensen zij voor de formatie hebben. VVD-leider Rutte wil een stabiel meerderheidskabinet zonder de PVV. Maar Geert Wilders ziet wel degelijk een rol weggelegd voor de PVV in een volgend kabinet.

Verkenner Edith Schippers ontvangt VVD-leider Mark Rutte.

Verkenner Edith Schippers ontvangt VVD-leider Mark Rutte.

ANP

Wilders wil dat er een combinatie wordt onderzocht van VVD, PVV, CDA, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie. Zo’n coalitie zou een meerderheid hebben in beide kamers.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat die coalitie er komt, aangezien zowel Rutte de PVV heeft uitgesloten en Wilders Rutte. CDA-leider Buma liet eveneens geen gelegenheid voorbijgaan om te zeggend at het CDA onder zijn leiding niet met de PVV gaat regeren.

Toch vindt Wilders dat de PVV, de tweede partij van het land en een van de winnaars van de verkiezingen, niet bij voorbaat moet worden uitgesloten van kabinetsdeelname. „De 1,3 PVV-kiezers kun je niet negeren.”

Verkenner Schippers ontvangt vandaag een voor een alle gekozen lijsttrekkers om de mogelijkheden voor een formatie te bespreken. Zo krijgt ze een beeld van hoe een volgend kabinet er uit zou kunnen zien. Vooralsnog is duidelijk dat VVD, CDA en D66 graag met elkaar zouden regeren, maar die partijen hebben samen nog geen meerderheid. GroenLinks of CU kan de doorslag geven.

Rutte heeft in het gesprek met Schippers aangegeven dat hij het liefst regeert met CDA, D66 en een vierde partij. Verder heeft hij bij de verkenner onder meer aangestipt dat de VVD graag een herziening van het belastingstelsel wil, belastingverlaging voor de middenklasse, meer geld voor Defensie en een ’energietransitie’.

Groene ambities

Dat laatste, een pleidooi voor verdere verduurzaming, zou gezien kunnen worden als handreiking naar GroenLinks. GL-leider Klaver was daar sceptisch over toen hij bij de verkennende gesprekken aankwam. „Dat moet blijken, iedereen kan veranderen.” Volgens Klaver heeft de VVD vooralsnog weinig laten zien van haar groene ambities.

’Progressief-christelijk’

Klaver heeft bij het verkennende gesprek aangegeven dat hij het liefst een zo progressief mogelijk kabinet wil. En dat kan volgens hem ook zonder de VVD. Klaver noemde de optie van een ’progressief-christelijk’ kabinet.

CDA wil VVD-informateur

CDA-leider Buma vindt dat echter niet een logische optie. Hij meent dat de VVD het voortouw moet nemen. „Want ook al heeft die partij zetels verloren, het is de winnaar van de verkiezingen.” Belangrijke thema’s voor het te vormen kabinet zijn volgens Buma: de arbeidsmarkt, zorgen over immigratie en de manier waarop we met elkaar omgaan in Nederland - normen en waarden.

D66 wil met GL

D66 wil een kabinet met de grootste partij en ’de winnaars’. Partijleider Pechtold zou het liefst samen met VVD, CDA en GL een kabinet vormen. Hij noemde klimaat, een ’verbindend integratie- en vluchtelingenbeleid, onderwijs, innovatie en sociaal-economische vernieuwing de belangrijkste onderwerpen voor een volgend kabinet.

SP wil over links

SP-leider Roemer gaf aan dat hij een coalitie over links onderzocht wil hebben, met behalve zijn eigen partij GL, CDA, PvdA, ChristenUnie en eventueel de Partij voor de Dieren.

PvdA wacht af

PvdA-leider Asscher ziet geen rol voor zijn partij. Een linkse combinatie zonder de VVD ligt volgens hem niet voor de hand. VVD, CDA, D66 en GL is volgens de sociaaldemocraat logischer. Als dat stukloopt, wil de sociaaldemocraat komen praten.

CU blijft bescheiden

Hoewel de ChristenUnie een serieuse kandidaat zou kunnen zijn voor regeringsdeelname, blijft voorman Segers bescheiden. Volgens hem moeten winnaars VVD, D66, CDA en GL het voortouw nemen. Hij vindt dat ook met de PVV moet worden gesproken. „Die partij ook een winnaar van de verkiezingen; ze is van vijftien naar twintig zetels gegaan.”

Blote Rug

Marianne Thieme, leider van de Partij voor de Dieren, zei te hopen op een ’klimaatcoalitie’ met behalve haar eigen partij de VVD, D66, GL, de CU en de PvdA. Ze verscheen op het koude en winderige Binnenhof in een jurk met blote rug. Het lokte opmerkingen uit over klimaatverandering en kippenvel.

’Heerlijke thee’

Henk Krol van 50Plus wilde eigenlijk weinig meer kwijt over zijn bezoek aan Schippers dan dat hij er ’heerlijke thee’ had gedronken. Dat Wilders 50Plus had genoemd in een voorkeurscoalitie, had hij ’met plezier’ vernomen.

SGP: centrumrechts

SGP-leider Van der Staaij wil een ‘stabiele en slagvaardige meerderheidscoalitie’, bij voorkeur centrumrechts. De fractievoorzitter stelt dat regeringsdeelname ‘getalsmatig niet voor de hand’ ligt.

Geen rol voor Denk

Voorman Kuzu vindt dat Jesse Klaver over zijn schaduw heen moet stappen door samen te werken met de VVD. Denk ziet geen rol voor zichzelf in een nieuw kabinet.

FvD wil zakenkabinet

Partijleider Baudet van Forum voor Democratie pleit voor een zakenkabinet. Hij heeft de ministersposten al ingevuld: CDA-Kamerlid Omtzigt moet premier worden, SGP-Kamerlid Dijkgraaf minister van onderwijs en oud-ziekenhuisdirecteur Marcel Levi op de post Volksgezondheid.

Lees meer over

Door Redactie parlement