Nieuws

’De marathon’

Glansrijk over de finish

— WAT: musical

— REGIE/SCRIPT: Job Gosschalk

— SPEL: o.a. John Buijsman, Michiel Nooter, Kees Boot

— INFO: de-marathon.nl

Door Esther Kleuver

De mannen van Garage Groteboer steunen elkaar door dik en dun.

De mannen van Garage Groteboer steunen elkaar door dik en dun.

Dim Balsem

De tranen biggelen gegarandeerd over je wangen bij de musical De marathon. En niet alleen van het lachen. Je kunt namelijk niet anders dan zielsveel gaan houden van de vier Rotterdamse automonteurs die niet alleen hun overalls, maar ook hun biertjes en moorkoppen verruilen voor hardlooptenuetjes.

De mannen van Garage Groteboer steunen elkaar door dik en dun.

De mannen van Garage Groteboer steunen elkaar door dik en dun.

Dim Balsem

Ze doen dat om de garage waar ze werken van een faillissement te redden. Als ze de Rotterdamse marathon uitrennen, is in een keer de hele belastingschuld afbetaald. Eigenaar Gerard (innemende John Buijsman), Kees (Michiel Nooter), Leo (Kees Boot) en Nico (Dennis Willekens) zetten het, onder begeleiding van hun ’allochtoonse’ collega Yusuf (Gürkan Küçüksentürk), letterlijk op een lopen.

In 2012 was de gelijknamige film al een hit. Het onweerstaanbare verhaal over onvoorwaardelijke vriendschap en loyaliteit, verteld met veel humor, leent zich ook uitstekend voor het theater. Maar hoe breng je zo’n marathon tot leven op het toneel? Dat is hier verrassend inventief opgelost, zoals er veel speelse vondsten in zitten. Hilarisch is het wanneer de mannen allerlei capriolen uithalen op loopbanden, onderwijl het aanstekelijke Mijn lichaam is een tempel zingend.

Thomas Acda tekende voor de songteksten en maakte samen met David Middelhoff de muziek. Hun sound sluit mooi aan bij het ongepolijste taalgebruik van de heren. Maar er is ook ruimte voor een brok in de keel, wanneer Gerards vrouw (Jelka van Houten) bijvoorbeeld Bloemen en gebak zingt. Alles klopt in deze musical. De Marathon haalt de finish glansrijk.