Nieuws

Shirma Rouse slaat dubbelslag

Ode aan de liefde en Aretha Franklin

Door Bart Wijlaars

Shirma Rouse

Shirma Rouse

Thareyck Martina

Het loopt soms zoals het loopt. Eigenlijk had Shirma Rouses vierde album Soul serenade afgelopen najaar al uit moeten komen, maar ze moest op muzikanten wachten. Nu valt de release samen met de 75e verjaardag van Aretha Franklin, waar ze ook bij stilstaat.

Shirma Rouse

Shirma Rouse

Thareyck Martina

Rouse (37) bracht enkele jaren geleden al een eerbetoon aan de Amerikaanse Queen of Soul. De verjaardag van Franklin aanstaande zaterdag is een uitgelezen kans dit tribuut nog een paar keer over te doen. „Als fan dus”, verduidelijkt de Sint-Eustatiaanse, „niet als imitator”.

Het waarom is zo moeilijk niet. „Aretha heeft alle genres ’Aretha’ gemaakt. Haar grote kracht is dat je wilt luisteren. Dat komt vanuit de gospel, waarin ook het Woord wordt overgedragen en waar ook mijn wortels liggen. Zonder arrogantie durf ik wel te zeggen dat ik daardoor ook goed ben in het vertellen van een verhaal.”

Franklin heeft onlangs haar pensioen aangekondigd. Dit jaar zal ze nog een laatste album uitbrengen met Stevie Wonder. Van Rouse mag ze. „Haar eerste opname stamt uit 1956, toen ze veertien was. Van mij mag ze gaan chillen nu.” Zelfs haar officieuze titel mag de Amerikaanse houden van Rouse. „Die is van haar, zoals Ella Fitzgerald voor altijd de Queen of Jazz blijft.”

Los van de tribute-concerten die op haar planning staan, staat de in Rotterdam wonende zangeres ook op het punt haar vierde album uit te brengen: Soul serenade. Háár ’soul serenade’ dus, niet die (gelijknamige) van Aretha. In algemene zin is de plaat een ode aan de liefde geworden, aldus Rouse. „Hoop, liefde, positiviteit. Daar is niks origineels aan, maar het is wel nodig, man!”

Opvallender is dat Rouse zich bepaald niet beperkt tot één genre. Er staan nieuwe liedjes op, covers van John Lennons Let it be en Bob Marleys One love en ingeklemd tussen gospelsongs voor en over de Heer staat Gordons Kon ik nog maar even bij je zijn.

„Ten eerste is het in de jazz heel normaal om te coveren, om uit te dragen wat je mooi vindt en wat je raakt. Waarom zou ik dat dan niet kunnen doen? Gospelmuziek is natuurlijk door Michelle David al commercieel gemaakt. Toen ik 26 jaar geleden naar Nederland kwam, was het nog taboe. Ik wil er ook niks mee opdringen, maar het is muziek die mij een goed gevoel geeft. Kon ik nog maar even bij je zijn is eerlijk gezegd een guilty pleasure. Ik zing het al jaren voor mezelf en ik vond het universele gevoel van iemand verliezen waar je nog één ding tegen had willen zeggen, ook een kant van de liefde die gehoord mocht worden.” ’Soul serenade’ verschijnt vrijdag.

Voor speeldata en info: www.shirmarouse.com</div>