Nieuws/Binnenland

Fiscus pakt MH17-nabestaande

Door Yteke de Jong

Een nabestaande van een MH17-slachtoffer wordt aangepakt door de fiscus. Hans van Mens in Castricum moet de helft van het smartengeld dat hij namens zijn omgekomen zuster kreeg, afdragen aan de Belastingdienst. Die heeft een speciaal team opgezet, dat zich bezighoudt met het afromen van schadevergoedingen.

„De overheid heeft de stoffelijke resten van de slachtoffers met groot respect behandeld, maar nu tref ik een spijkerharde overheid die wil verdienen aan het leed van de nabestaanden”, zegt Van Mens geëmotioneerd. „Die dubbelheid steekt mij.”

Zijn zus Lucie van Mens kwam om bij de aanslag op het toestel van Malaysia Airlines, dat op 17 juli vorig jaar in Oekraïne uit de lucht werd geschoten met een raket. Er waren 196 Nederlandse slachtoffers. Lucie van Mens werkte voor de Female Health Company, gevestigd in Londen en Chicago, die zich inzet voor de seksuele gezondheid van vrouwen wereldwijd. Zij was onderweg naar een conferentie.

Haar werkgever had voor haar een verzekering afgesloten, die een uitkering aan Van Mens heeft gedaan. Hoeveel die is, wil hij niet zeggen, maar de claim van de Belastingdienst loopt in tienduizenden euro’s. „Ik word gepakt door de overheid, omdat die de uitkering namens mijn zuster ziet als inkomen. Volgens mij is het smartengeld.”

De Belastingdienst geeft geen krimp. Lees meer in De Telegraaf van vandaag