Nieuws/Binnenland

Klaver: verschillen met VVD ’megagroot’

Door Redactie Parlement

ANP

Den Haag - GroenLinks-leider Jesse Klaver benadrukt de verschillen met de VVD. Die zijn volgens hem „megagroot” en het zal „heel lastig” worden om samen te werken.

ANP

Dat zei de politieke leider rondom zijn bezoek aan verkenner Edith Schippers. Zij onderzoekt wat voor coalitie er mogelijk zou zijn met het oog op de formatie van een nieuw kabinet. Voor die gesprekken nodigde ze vandaag VVD, CDA, D66 en GL uit. Vooral D66 wil dat die vier partijen samen een coalitie vormen.

’Zo links mogelijk kabinet’

Klaver vroeg zich echter af waarom Schippers juist die partijen uitnodigde voor de tweede dag van de verkenning. Er zijn immers grote verschillen tussen hem en de VVD en dat had hij ook aangegeven in het eerste gesprek met Schippers. „Ik heb gevraagd op basis waarvan de verkenner denkt dat die verschillen overbrugbaar zouden kunnen zijn.” Haar antwoord houdt hij vooralsnog geheim.

De GL-voorman heeft nogmaals aangegeven dat het zijn voorkeur heeft om een zo links mogelijk kabinet zonder VVD te formeren. Tijdens de lunch heeft hij met D66-voorman Pechtold overlegd. Wat daar precies is beproken, wil Klaver niet zeggen.