Nieuws/Binnenland

'Smetje' op mogelijke opvolgers De Kruif

Door Van onze correspondent

De politieke slangenkuil in de gemeente Stichtse Vecht verandert langzaamaan in een beerput die zijn weerga niet kent.

Nu het van hennepteelt, fraude en het schenden van de geheimhoudingsplicht verdachte VVD-raadslid Kathalijne de Kruif donderdag opnieuw voor de rechter moet komen om te horen of haar voorarrest wordt verlengd, is de fractie intern verdeeld over haar opvolger.

Er wordt nog gesteggeld over de opvolger van De Kruif. Potentiële kandidaten hebben al een ’smetje´ opgelopen.

De eerstvolgende op de kandidatenlijst is namelijk de prominente VVD’er Piet Ploeg. Hij is oud-wethouder van de gemeente en op dit moment voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17. Bronnen melden echter dat De Kruif informatie over de burgemeestersvacature naar hem lekte.

Ploeg stapte na een interne machtsstrijd net als Klaas Wiersema op als wethouderskandidaat. Wiersema staat echter als volgende kandidaat op de lijst om De Kruif te vervangen, als Ploeg niet aantreedt. Eerder ging hij er vanuit dat hij als wethouder mocht terugkeren, maar toen Ploeg die functie kreeg ontstond de vete. Van hogerhand werd uiteindelijk besloten om de externe Eric Balemans een wethouderspost te gunnen. Mochten beide kandidaten de functie van raadslid niet op zich willen nemen, dan komt Jeroen Willem Klomps naar voren. Die wilde in de raad plaatsnemen, maar werd op de tot dan toe onverkiesbare plaats 8 gezet.

Intussen wordt in de gemeenteraad van Stichtse Vecht ook om opheldering gevraagd over het feit dat de verdachte Kathalijne De Kruif niet woonachtig was binnen de gemeentegrenzen. Raadslid Harry Noltes van Maarssen 2000 trok daar eerder over aan de bel bij burgemeester Mirjam van ’t Veld. Zij meldde dat alles in orde was, maar dat bleek ver bezijden de waarheid. ’t Veld, nu burgemeester in Amstelveen, wil niet reageren tegenover deze krant.

Saillant is dat naast de integriteitscommissie van de VVD ook raadslid Jos van Nieuwenhoven op de hoogte zou zijn geweest van het feit dat De Kruif niet in de gemeente woonde waar ze raadslid was, hetgeen wel verplicht is. Diverse bronnen melden dat hij De Kruif zelfs hielp met de verhuizing. Ook Van Nieuwenhoven wil niet reageren.