Nieuws/Binnenland

Vooral toerisme, culturele sector en horeca zullen bloeden

’Afschaffen van lage btw kost 55.000 banen’

Door Ruud Mikkers

Afschaffing van het lage btw-tarief kost 55.000 banen in de vrijetijdssector. Daarmee komt de ambitie van het kabinet om met een nieuw belastingstelsel juist 100.000 banen te scheppen in een heel ander daglicht te staan.

Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksinstituut Nyfer in opdracht van Gastvrij Nederland dat vandaag openbaar wordt gemaakt. Het gelijktrekken van het hoge (21 procent) en lage (6 procent) btw-tarief is een van de mogelijkheden die het kabinet momenteel onderzoekt bij een verkenning naar een nieuw belastingstelsel, waarbij vooropstaat dat de lasten op arbeid omlaag moeten.

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) heeft aangegeven de boodschappenkar uit te zonderen van een btw-verhoging, maar de vrije-tijdssector zou dus wel met een hoger tarief geconfronteerd kunnen worden. Nyfer concludeert dat verhoging van de btw de koopkracht uitholt van gepensioneerden en mensen met een laag inkomen.

Restaurants, hotels, campings, musea en pretparken zullen allemaal gedwongen worden hun prijzen te verhogen, waardoor de omzet daalt. Daarnaast is de concurrentie uit Duitsland en België hevig, waardoor toeristen er eerder voor zullen kiezen over de grens te gaan kijken.

Lees verder: In de toeristische en culturele sector en horeca zullen 55.000 banen verdwijnen.

Correspondent Brussel

RMikkers