Nieuws/Binnenland

Partijleiders gematigd enthousiast

VVD, CDA, D66 en GL praten verder over haalbaarheid coalitie

Door Redactie parlement

ANP

Den Haag - UPDATE 11.42 uur - VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaan volgende week verder praten over de vorming van een kabinet, hoewel er grote verschillen zijn. Dat meldde VVD-leider Mark Rutte donderdag na een eerste verkennend gesprek tussen de vier partijen over de haalbaarheid van een dergelijk kabinet. De vier partijen gaan een informateur aanwijzen.

ANP

Rutte, Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) spraken ruim 1,5 uur met verkenner Edith Schippers. Het was het eerste overleg van het kwartet met Schippers. Het gaat om de grootste partij en de drie grootste winnaars van de verkiezingen vorige week.

Na afloop van het eerste gezamenlijke overleg bij verkenner Edith Schippers waren de partijleiders gematigd enthousiast. „De politieke verschillen tussen deze partijen zijn fors”, zei VVD-voorman Mark Rutte.

Ook CDA-leider Sybrand Buma benadrukt dat het geen makkelijke opgave is: „Maar we beseffen het belang om met deze vier partijen een volgende fase in te gaan.” Alexander Pechtold van D66 is optimistisch: „Ik denk dat we er wel uit kunnen komen.”

De jonge fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks noemt de coalitie „verre van ideaal.” Hij noemt het belangrijk om verder te praten over de inhoud. „De wil is er om met elkaar te gaan praten.”

Eerder vandaag bezocht senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol verkenner Schippers. Ze heeft het belang van een stabiele meerderheid in de Eerste Kamer benadrukt, maar concludeerde ook dat het de afgelopen vier jaar zonder meerderheid ook goed ging.