Nieuws/Nieuws

Top 7

Mysterieuze verlaten landhuizen

Er is iets geheimzinnigs aan vervallen landhuizen. Ooit levendige huizen zijn veranderd in koude en lugubere spookhuizen. De elegante kamers zijn een broedplaats voor insecten en resten stof geworden, en van de uitbundige architectuur is door de jaren heen niets meer van te zien. Het maakt je nieuwsgierig wat voor historie en verhaal er achter schuilt. Hier een lijst met afgetakelde landhuizen die niet alleen fascinerend zijn om naar te kijken maar tevens een intrigerende geschiedenis hebben.

Kasteel Miranda/Noisy, Celles, België

Het kasteel Miranda/Noisy is gebouwd in 1866 door een Engelse architect in opdracht van familie Liedekerke-Beaufort. De familie leefde hier, totdat de tweede wereldoorlog uitbrak en het kasteel door het nationale treinbedrijf van België werd overgenomen. Het kasteel is sinds 1991 leeg, mede doordat de familie weigert het gebouw over te geven aan de gemeente van Celles.

 

Bannerman Kasteel, Bannerman eiland, Verenigde Staten

De Schotse immigrant, Francis Bannerman, kocht in 1900 een eiland op de Hudson river. Hierop bouwde hij een enorm kasteel voor zijn militaire organisatie. Twee jaar voor zijn dood, in 1918, veroorzaakte de voorraad munitie een ontploffing, waardoor een deel van het gebouw werd verwoest. In 1969 werden tevens de vloeren en daken verwoest door een grote brand. Het eiland is sinds 1950 onbewoond mede doordat de enige veerboot naar het eiland was gezonken in een storm. Dit kasteel heeft dus zeker een opknapbeurt nodig, om het weer bewoonbaar te maken.

 

Chaonei nr. 81, Beijing, China

Het Chinese verlaten herenhuis, ook wel bekend als Chaonei nr. 81, werd gebouwd in 1910. Het gebouw werd gebouwd als cadeau voor de Britse kolonisten. De lokale bevolking van Beijing gelooft dat het gebouw is behekst en staat daarom al enkele jaren leeg. Tot 1949 werd het huis namelijk bewoond door een hoge officier, maar deze vluchtte naar Taiwan door de opkomst van de communisten. Zijn achtergelaten vrouw hing zich later uit wanhoop op aan de balken van het huis.

 

Het Salem Huis, Thessaloníki, Griekenland

Dit landhuis werd in 1878 door Xenofon Peonidis gebouwd. In 1887 werd het gekocht door de belangrijkste advocaat van de stad en een prominent lid van de joodse gemeenschap, Emmenuel Salem. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verlieten de Salmes het gebouw en werd het gebruikt als Consulaat voor het Oostenrijkse-Hongaarse rijk en later als Italiaans consulaat. Na een aardbeving in 1978 verlieten ook zij het gebouw en is het sindsdien verlaten. Leuke feitje: Het herenhuis werd gebruikt als poster voor de Amerikaanse serie American Horror Story.

 

Refugio del Salto, Tequendama waterval, Colombia

In 1924, werd het luxueuze hotel Refugio del Salto gebouwd aan de rand van de klif, wat uit keek op de adembenemende Tequendama waterval. Als gevolg van een besmetting van het rivierwater, werd het hotel in begin jaren 90 gesloten. Er zijn plannen om het gebouw te herstellen en het na te laten als museum. Men zegt tevens dat het huis behekst is doordat, vroegere bargevechten in het hotel nog wel eens dodelijk afliepen.

 

Het Prins Said Halim Paleis, Cairo, Egypte

Dit schitterende landhuis midden in Cairo werd ontwerpen door Antonio Lasciac in 1899. Later werd het huis gebruikt om te dienen als middelbare school voor jongens in Egypte. Het gebouw werd sindsdien behoorlijk verwaarloosd en de prachtige elementen werden door de school slecht onderhouden. Er waren plannen om het gebouw weer in ere te herstellen en het om te zetten in een kunstcentrum, maar dat werd afgekeurd omdat een langdurige restauratie project nodig was.

 

Woodward Avenue kerk, Detroit, VS

Het stadsbestuur van Detroit besloot in het begin van de 20ste eeuw om een prachtige kerk te bouwen voor het noordelijke deel van de stad. De bouw van de kerk werd in 1908 voltooid. Helaas kampte de stad later met slechte economische en sociale omstandigheden, waardoor veel mensen rond 1958 uit het gebied trokken. Het aantal leden van de kerk daalde drastisch en de kerk raakte steeds meer in verval. Sindsdien veranderde de kerk steeds van eigenaar, waardoor ambitieuze renovatie plannen al snel in het water vielen.

Bron: Travelmap