Nieuws/Nieuws

Griekenland bij Nederlandse vakantiegangers wel geliefd

Over de financiële toekomst van Griekenland mag grote onzekerheid bestaan, Nederlandse toeristen boeken volop naar het land. De zomerboekingen voor Griekenland liggen zelfs zo'n 12 procent hoger dan vorig jaar rond deze tijd.

Het duurt nog even voor het seizoen van start gaat, maar de eilanden Kreta, Kos en Rhodos zijn nu al erg populair, blijkt uit cijfers van reisbrancheorganisatie ANVR.

Voor andere landen is de animo stukken minder. Het totaal aantal boekingen voor het zomerseizoen loopt 3,5 procent achter. Van pakketreizen in de winterperiode zijn er tot nu toe 4 procent minder verkocht dan een jaar geleden.

Reisorganisaties houden het overleg met de Griekse regering in Brussel wel nauwlettend in de gaten. „Het kan dat mensen straks niet meer naar Griekenland willen vanwege mogelijke chaos daar”, zegt Corendon-topman Steven van der Heijden.

Een dergelijke situatie betekent waarschijnlijk dat veel reizen geannuleerd en omgeboekt moeten worden. Verder zullen reisorganisaties dan meer reizen en hotels in landen als Spanje en Turkije moeten inkopen, als alternatieve vakantiebestemming voor Griekenland.

Een woordvoerster van TUI Nederland, de reisorganisatie achter de merken Arke, Kras en Holland International, wijst erop dat er veel verschillende scenario's denkbaar zijn. Die zijn niet allemaal negatief, zegt ze. Vakanties naar Griekenland kunnen bijvoorbeeld ook juist goedkoper worden, als Griekenland de euro vaarwel zegt en overstapt naar een nieuwe munt.