Nieuws/Binnenland

Krol blijft Kamerlid nu Baay vertrekt

Henk Krol blijft definitief in de Tweede Kamer voor 50PLUS. Martine Baay geeft haar 50PLUS-zetel op.

Het hoofdbestuur van de partij heeft Krol, die Baay vanwege haar ziekte sinds september vervangt, gevraagd door te gaan. Die heeft daarmee ingestemd. „Het is heel triest dat dit nodig is, maar ik heb vanaf dag één gezegd dat ik zou doen wat de partij van mij vraagt”, zei Krol vrijdag.

Baay is ernstig ziek. Haar herstel verloopt voorspoedig, maar de medici hebben haar afgeraden weer volledig aan de slag te gaan, aldus een verklaring van de partij. Volgens Krol zal ze wel zoveel mogelijk voor de partij blijven betekenen, want „haar hart ligt bij de doelgroep”, de ouderen. „Ze is ook steeds fitter, maar het is nu niet wijs om door te gaan als Kamerlid van een éénmansfractie.” Kamerlid zijn is toch al zwaar en zeker als je in je eentje bent, aldus Krol. Daarbij staat er ook nog een verkiezing voor de deur.

Krol maakte op 10 september zijn rentree in de Tweede Kamer. Hij is herhaaldelijk in het nieuws geweest wegens vermeend gesjoemel in de tijd dat hij hoofdredacteur van de Gaykrant was. Het hoofdbestuur van 50PLUS wees er vrijdag op dat „in tegenstelling tot diverse publicaties niet aangetoond is dat Henk Krol liefst twee ton subsidie voor de Stichting Vrienden van de Gaykrant misbruikt zou hebben. Evenmin wordt dit bedrag van hem teruggevorderd. In dat hele proces is Henk Krol geen partij en nimmer door het ministerie gehoord en evenmin ingelicht”, aldus de verklaring.