Nieuws/Binnenland

ACHTERGROND

Diversiteit maakt keuze Motorboot van het jaar lastig

Net als bij de zeilboten is het college watersportjournalisten in de jury voor de HISWA motorboot van het Jaar 2015 uitgebreid met een bekende jachtontwerper. Martin de Jager is de man die het technische peil in het overleg tussen de bootdeskundigen omhoog zal brengen.

De Jager ontwerpt al sinds 1992 boten en bootjes. Inmiddels heeft de Schiedammer architect meer dan 500 ontwerpen van jachten tussen vijf en 40 meter op zijn naam staan. Zo werkte hij aan het design van de iconische Rotterdamse watertaxi, de Hudson,, de Cab en de Piet Hein sloep en stalen motorjachten voor bedrijven als de Drait en Altena. Naast de Jager nemen journalisten van onder andere Waterkampioen, Motorboot, de Telegraaf Vaarkrant en het Belgische blad Varen zitting in de jury.

Aanbod

Het aanbod aan nieuwe, innovatieve jachten is in tegenstelling tot dat bij de zeiljachten niet beperkt tot het kleinere segment. Uit de samengestelde lijst met voordrachten van alle juryleden zijn na stemming vijf boten geselecteerd waar mee zal worden testgevaren. Uit deze vijf worden drie boten genomineerd, waaronder de uiteindelijke winnaar van de titel HISWA Motorboot van het jaar 2015. Alleen zijn alle boten uit de voorselectie zeer verschillend.

Toverwoord

Innovatie is bij dit soort verkiezingen het toverwoord. Wat dat betreft lijkt de Steeler Panorama FF46 hoge ogen te gooien. Het opvallende jacht is door Steeler ontwikkeld om een enorme gelijkvloerse leefruimte, te combineren met 360 graden licht en uitzicht in de hele boot en moderne, maar degelijke vaareigenschappen.

Vedette

Een andere kanshebber op de titel is de Vedette Hollander Trend, een compact stalen knikspant motorjacht dat door slimme ingrepen ontdaan is van alle kostenverhogende opsmuk. Het resultaat is een compleet en uitstekend geconstrueerd modern jacht met een zeer competitieve prijs.

Aquanaut

Kenmerkend voor de Aquanaut Andante 43 voet is de combinatie van ronde patrijspoorten die als muzieknoten onder de rechtopstaande raampartijen zijn geplaatst. Het is een cross-over van een trawler, een flybridge en een open kuip jacht met een bijzondere moderne indeling.

Slimme vindingen

De kleinste – en enige snelvarende - boot in de selectie is de XO 270 front cabin, een Fins Poolse combinatie met een modern aluminium onderwaterschip en een fraai gevormde polyester opbouw. Behalve de vaareigenschappen kijken de juryleden vooral uit naar de vele slimme ruimtebesparende vindingen.

Testdag

Als laatste is de Korvet 14 CLR uitgenodigd voor de testdag. Het opvallende aluminium motorjacht is ontworpen door Willem Nieland, die een abonnement op de HISWA Motorboot van het Jaar prijs lijkt te hebben. Eerder scoorde hij de trofee al met de ONJ 10.20 Pilot, de Kuster 42 en de Bruijs Coaster 1400.

Door de diversiteit staat de jury voor de zware taak om een weloverwogen keuze uit deze vijf onvergelijkbare boten te maken.