Nieuws

Herfinanciering moeilijker door gehalveerde koers

Emissievrees Heijmans

Het werk aan de N23 ligt stil wegens een conflict over de bodemgesteldheid. Daardoor valt het werk duurder uit.

Het werk aan de N23 ligt stil wegens een conflict over de bodemgesteldheid. Daardoor valt het werk duurder uit.

Foto Peter Schoonen

Amsterdam - Bouwconcern Heijmans raakt steeds verder in de problemen.

Het werk aan de N23 ligt stil wegens een conflict over de bodemgesteldheid. Daardoor valt het werk duurder uit.

Het werk aan de N23 ligt stil wegens een conflict over de bodemgesteldheid. Daardoor valt het werk duurder uit.

Foto Peter Schoonen

Yteke de Jong

Sinds het bouwconcern een maand geleden aankondigde dat ze met de financiers om tafel zit, is het aandeel in waarde gehalveerd. Dat maakt het ophalen van nieuw kapitaal moeilijker.

„We zitten met onze financiers om de tafel. We weten nog niet op wat voor termijn we tot een akkoord zullen komen”, zegt een woordvoerder van het bouwconcern tegen De Telegraaf.

“Heijmans zit in een neerwaartse spiraal door emissievrees”, zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. “Dit is een situatie waarin je als bedrijf niet terecht wil komen. Het beste is dat het bedrijf snel een eind maakt aan de onzekerheid. Afwachten maakt het alleen maar erger.” Gisteren daalde het aandeel opnieuw ruim 3%.

Een maand geleden meldde deze krant dat de huisbanken al geprobeerd hebben om een koper voor het bouwconcern uit Rosmalen te vinden. Dat is niet gelukt.

Heijmans worstelt met een aantal probleemprojecten, de energiefabriek in Tilburg en de aanleg van de Westfrisiaweg. Van dat laatste project wordt het totale verlies, inclusief een claim voor te late oplevering, geraamd op €75 miljoen. Daarnaast is er een dispuut met de provincie Noord-Holland over de bouw van de Wilhelminasluis in Zaandam. Daar vindt arbitrage plaats.

Het bouwconcern zit zwaar in de rode cijfers, nog zonder voorzieningen voor de eerder genoemde projecten. Heijmans zei zelf bij het handelsbericht over het derde kwartaal dat ze de bankafspraken mogelijk gaat schenden.

Bij herfinanciering wordt gekeken naar een claimemissie, tijdelijke opschorting van de afspraken middels een covenant holiday, financieringsvormen als een converteerbare obligatielening of de verkoop van tafelzilver.

„Een obligatielening behoort mogelijk niet tot de opties, omdat Heijmans al te veel schuld heeft. Maar men komt soms op creatieve ideeën in dit soort situaties”, zegt analist Versteeg. Hij wijst erop dat de verkoop van tafelzilver ook tegen het zere been is van aandeelhouders, omdat het bedrijf dan als het ware ’uitverkocht’ wordt.

Anderhalve week geleden maakte Heijmans ook nog bekend dat het gedurende deze financiële crisis op zoek moet naar een nieuwe financieel directeur. Volgens voorzitter Sjoerd Vollebregt van de raad van commissarissen hebben de banken geen rol in het vertrek van de huidige cfo Mark van den Biggelaar.

„Er nooit sprake van van een perfecte timing in het bedrijfsleven. Onze financieel directeur heeft tropenjaren achter de rug”, zei hij tegen De Telegraaf. Onder Van den Biggelaar werd gestart met een project voor meer risicobeheersing en controle op de kosten.

Heijmans is niet het eerste bouwbedrijf dat in de problemen komt door de zogeheten geïntegreerde contractvormen, waarbij vrijwel al het risico bij de uitvoerder is terechtgekomen. Al eerder kwam Ballast Nedam dusdanig in de knel, dat het bedrijf overgenomen moest worden door het Turkse Renaissance.

Bijkomend probleem was dat dat bouwbedrijven elkaar de tent uitvochten bij aanbestedingen. Bij de N23 schreef Heijmans zo laag in, dat concurrenten Dura Vermeer en Bam bezwaar indienden bij de provincie over de aanbesteding. Heijmans had de bodemgesteldheid niet voldoende onderzocht, en moet nu duurder bouwen om de weg te realiseren.

‘Ik hoop dat ook de overheid lessen trekt uit deze gang van zaken bij Heijmans. Je ziet dat dit enorme consequenties heeft voor een grote onderneming”, zegt voorzitter Paul Koster van de Vereniging van Effectenbeleggers (Veb).

Heijmans zit nu voor de derde keer binnen twee jaar met de banken om de tafel. Koster: „Wij willen inzicht in de nieuwe afspraken. We weten dat banken geneigd zijn in dit soort situaties pandrecht te vestigen. Je ziet de balans onder je ogen verdwijnen.”