Nieuws/Buitenland

Tsunamiwaarschuwing Japan ingetrokken

— null

Door Onze Redactie

1 / 2

REUTERS

FUKUSHIMA - UPDATE 01:26 De tsunamiwaarschuwing die na de aardbeving in het noorden van Japan werd uitgegeven en waardoor veel mensen huis en haard moesten verlaten, is ingetrokken.

1 / 2

REUTERS

Dat zegt het tsunamiwaarschuwingscentrum IOC. Er werd gevreesd voor een tsunami van zo'n drie meter hoog, maar die angst bleek ongegrond. Er is wel een kleine tsunami geweest. Golven van maximaal 1,40 meter hoogte klapten op de kust bij Fukushima, meldt de Japanse televisiezender NHK.

Door de aardbeving maandagavond kwam het koelsysteem van de kerncentrale Daini Plant bij Fukushima eerder dinsdagochtend korte tijd stil te liggen. Het koelsysteem zorgt ervoor dat gebruikte splijtstof in de reactor niet oververhit raakt. Daini Plant ligt 12 kilometer van de ruïnes van atoomcentrale Daiichi, die in 2011 na een aardbeving en tsunami totaal verwoest werd.

Er zijn nog geen meldingen van slachtoffers of schade aan een van de vele elektriciteitscentrales langs de Japanse kust. Wel is op veel plaatsen de elektriciteit uitgevallen.

’Kermisattractie’

Telegraafverslaggever Nick Tol was in Tokio en voelde zijn hotelkamer zeker een minuut lang van links naar rechts schudden. „Het gebouw kraakte van alle kanten. Er zijn geen ramen in de kamer en dat maakte het extra eng en onzeker.”

„Twee jaar geleden heb ik ook twee flinke aardbevingen in Mexico meegemaakt, maar dit was heel anders. Het leek net een kermisattractie.”

Fukushima

Op 11 maart 2011 werd dezelfde streek getroffen door vloedgolven tot 30 meter hoog, na een aardbeving met een kracht van 9.0, de tot dusver zwaarste in de Japanse geschiedenis. De catastrofe eiste zeker 18.000 mensenlevens. Meer dan 260 steden en dorpen aan de kust werden verwoest, zeker een miljoen huizen werden met de grond gelijkgemaakt of zwaar beschadigd.

De tsunami zorgde bovendien voor een atoomramp doordat de kerncentrale Fukushima Daiichi niet bestand bleek tegen het wassende water. Het kan nog wel dertig of veertig jaar duren voor het stralingsgevaar in de streek geweken is.

Lees meer over