Nieuws/Nieuws

Onderzoek

Nederlander wil 26 graden op vakantie

Een graad of 26 vinden wij koude kikkers het prettigst op vakantie. Deze temperatuur wordt in Zuid-Europa in de zomer ruimschoots overschreden. Waar moeten we dan heen voor een lekkere 26 graden? Naar Centraal Frankrijk bijvoorbeeld, de Alpen of wat te denken van het Hongaarse Balatonmeer?

Dat we het liefst een temperatuur van 26 graden hebben, blijkt uit een enquête van weeronline.nl onder bijna 35.000 Nederlandse vakantiegangers.

Lugano

Voor maxima rond 26 graden in juli en augustus zijn de beste gebieden Midden-Frankrijk, de zuidelijke Alpen en het Balatonmeer. Deze gebieden zijn allen rijk aan vakantieparken en campings. Volgens de weersite is de temperatuur in Lugano, in het uiterste zuiden van Zwitserland, een goede maatstaf voor andere dalen in de zuidelijke delen van de Alpen. Het Gardameer (Italië) ligt nog net iets zuidelijker en is daarom weer net te warm.

Niet ver van Boedapest vinden we het Balatonmeer, de grootste toeristische trekpleister van Hongarije. Gemiddeld genomen zijn daar in de maanden juli en augustus de middagtemperaturen ideaal met 26 graden. Wel komt soms een stevige onweersbui voor, maar dat geldt zeker ook voor de Alpen.

 

 

Voor- en najaar

Zuid-Europese steden zijn dan misschien wel te heet in de zomer, in het voor,- en najaar is het er goed vertoeven! Zo ligt de gemiddelde temperatuur in juni en september in Faro (Portugal) maar net boven die geliefde 26 graden. Ook het in de zomer te hete Rome komt op die temperatuur uit in het aangename herfstzonnetje.

In grote delen van Griekenland en in de badplaatsen van Turkije zijn deze twee maanden nog te warm en is (eind) mei eigenlijk de beste optie. Begin oktober kan het op deze plekken ook aangenaam zijn qua temperatuur, maar dan is de buienkans weer groter.

Top 5 bestemmingen juli en augustus voor 26 graden

  • Hongarije; Balatonmeer (Siofok, Heviz, Keszthely)
  • Frankrijk; Auvergne (Clermond-Ferrand, Vichy, Aurillac)
  • Zwitserland; Tessin, Lugano, Locarno
  • Frankrijk; Pyrénées-Atlantiques: Biarritz, Hendaye, Pau
  • Portugal, Madeira: Funchal, Caniço (de Baixo) / Garajau, Calheta

 

 

Fransen en Polen

Waar Nederlanders een temperatuur rond de 26 graden het prettigst vinden, zijn Polen en Fransen op zoek naar flink hogere temperaturen. Voor de Pool is 28,1 graden ideaal, terwijl de Fransoos met 28,0 graden tevreden is.