Nieuws/Binnenland

Informateur Schippers vol vertrouwen

DEN HAAG - Edith Schippers gaat met vertrouwen met VVD, CDA, D66 en GroenLinks aan de slag om een regering te vormen. Ze werd dinsdag door de Tweede Kamer als informateur werd aangewezen. De partijen zijn volgens Schippers (VVD) „zeer serieus” over de onderhandelingen.

Schippers heeft „vertrouwen in hun inzet”, zei ze dinsdag tijdens het debat over de verkiezingsuitslag en de kabinetsformatie. Afgelopen week onderzocht ze als verkenner of coalitieonderhandelingen tussen de grootste partij VVD en drie van de grootste winnaars zin hadden. De echte onderhandelingen beginnen woensdag.

VVD, CDA, D66 en GroenLinks benadrukten opnieuw hun grote onderlinge verschillen. Maar hun samenwerking ligt toch „voor de hand” of is zelfs „noodzakelijk.” Alleen D66-leider Alexander Pechtold sprak openlijk zijn enthousiasme uit voor deze coalitie. VVD-voorman Mark Rutte, CDA-leider Sybrand Buma en hun GroenLinks-collega Jesse Klaver moesten zich verdedigen tegen de kritiek dat zij hun kiezers verraden door met een tegenpool in zee te gaan.

PVV-leider Geert Wilders spotte dat Rutte bij GroenLinks „op schoot kruipt.” De VVD-leider zou plots de mond vol hebben van duurzame energie en geen woord meer vuil maken aan immigratie. Volgens Roemer dreigt ook Klaver zijn idealen in de uitverkoop te doen. Maar die verzekerde dat GroenLinks niet meedoet als zij daarmee enkel „de scherpe randjes” van rechts beleid kan halen.

De vier beoogde coalitiepartners stelden zich, aan de vooravond van de onderhandelingen, behoedzaam op. Alleen Klaver legde vast een wens op tafel: een commissie die op de naleving van het klimaatakkoord van Parijs moet toezien.